Overslaan en naar de inhoud gaan

Olifantengras planten tegen onkruid

Geplaatst opdonderdag 7 mei 2020 - 20:46

De gemeente Nederweert gaat versnipperd olifantengras gebruiken om onkruid tegen te houden.

Het gewas wordt gepoot op een perceel naast de A2. De komende 15 jaar kan er geoogst worden.

Onkruid
De gemeente Nederweert hoopt met het Aziatische olifantengras kosten te besparen bij het groenonderhoud. Eenmaal versnipperd worden stengels gebruikt als strooisel in plantsoenen. Het zorgt voor een buffer op de grondlaag zodat onkruid weinig kans maakt om op te komen. "Bovendien neemt een veld met volgroeid olifantengras heel veel fijnstof en koolstofdioxide op", vertelt Bram Rulkens van de gemeente Nederweert.

Video: L1

Vier meter hoog
"Uiteindelijk kan het wel vier meter hoog worden." Chris Verstappen van Inrichting Beheer Openbare Ruimte (IBOR ) strekt zijn armen uit boven zijn hoofd. Samen met zijn zoon plant hij olifantengras aan de Rijksweg-Zuid bij industrieterrein Pannenweg in Nederweert. Nu zijn de wortelstekken slechts enkele centimeters groot. "Hier zie je straks een dichtbegroeid veld dat doet denken aan wuivend riet."

Meer percelen
Het perceel aan de Rijksweg-Zuid is niet de enige plek waar de miscanthus, de wetenschappelijke benaming voor olifantengras, geplant wordt. Nederweert poot het ook als groene afscheiding bij een woonwijk.

Binnen de perken
"We weten nog niet alles van dit gras. Het is in ieder geval geen woekeraar zoals bamboe. We kunnen olifantengras binnen de perken houden. De vraag is alleen hoe het gewas zich na een aantal jaren ontwikkelt", zegt Verstappen. Ook Bram Rulkens van de gemeente Nederweert denkt niet dat olifantengras een plaag wordt.

Schiphol
Nederweert is een van de eerste gemeenten die olifantengras niet alleen poot, maar ook gaat oogsten en gebruiken. Bij Schiphol Airport zijn vele hectares gepoot om vogels uit de buurt van start- en landingsbanen te houden.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu
Uitgelicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu

Violist en orkestleider André Rieu vertelt in een openhartig interview over zijn moeilijke jeugd, zijn carrière van violist naar orkestleder en entertainer van wereldformaat.

Rieu stelde samen met zijn vrouw Marjorie voor L1 TV exclusief een programma samen met hoogtepunten van alle concerten op het Vrijthof in Maastricht.

Zaterdag en zondag op L1 TV
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Kom helemaal in de stemming voor de LVK-Finale

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten