De gemeente Nederweert gaat versnipperd olifantengras gebruiken om onkruid tegen te houden.
Het gewas wordt gepoot op een perceel naast de A2. De komende 15 jaar kan er geoogst worden.
Onkruid
De gemeente Nederweert hoopt met het Aziatische olifantengras kosten te besparen bij het groenonderhoud. Eenmaal versnipperd worden stengels gebruikt als strooisel in plantsoenen. Het zorgt voor een buffer op de grondlaag zodat onkruid weinig kans maakt om op te komen. "Bovendien neemt een veld met volgroeid olifantengras heel veel fijnstof en koolstofdioxide op", vertelt Bram Rulkens van de gemeente Nederweert.
Vier meter hoog
"Uiteindelijk kan het wel vier meter hoog worden." Chris Verstappen van Inrichting Beheer Openbare Ruimte (IBOR ) strekt zijn armen uit boven zijn hoofd. Samen met zijn zoon plant hij olifantengras aan de Rijksweg-Zuid bij industrieterrein Pannenweg in Nederweert. Nu zijn de wortelstekken slechts enkele centimeters groot. "Hier zie je straks een dichtbegroeid veld dat doet denken aan wuivend riet."
Meer percelen
Het perceel aan de Rijksweg-Zuid is niet de enige plek waar de miscanthus, de wetenschappelijke benaming voor olifantengras, geplant wordt. Nederweert poot het ook als groene afscheiding bij een woonwijk.
Binnen de perken
"We weten nog niet alles van dit gras. Het is in ieder geval geen woekeraar zoals bamboe. We kunnen olifantengras binnen de perken houden. De vraag is alleen hoe het gewas zich na een aantal jaren ontwikkelt", zegt Verstappen. Ook Bram Rulkens van de gemeente Nederweert denkt niet dat olifantengras een plaag wordt.
Schiphol
Nederweert is een van de eerste gemeenten die olifantengras niet alleen poot, maar ook gaat oogsten en gebruiken. Bij Schiphol Airport zijn vele hectares gepoot om vogels uit de buurt van start- en landingsbanen te houden.