Overslaan en naar de inhoud gaan

Oktober vooralsnog kouder én natter dan afgelopen jaren

Geplaatst opwoensdag 9 oktober 2019 - 6:00

Oktober laat Limburgers vooralsnog in de kou staan. Daarnaast heeft de astronomische herfst Limburg tot nu toe weinig zon en veel regen opgeleverd.

Het was alweer een tijdje geleden dat de eerste zeven dagen van oktober zó koud waren. Van 1 tot en met 7 oktober 2008 maakte zich voor het laatst een vergelijkbare kou van Limburg meester, weet Meteo Limburg.

Slechts 12 uur zonneschijn
Het aantal zonuren ten opzichte van vorig jaar spreekt ook boekdelen. Zuid-Limburg moest het in de eerste zeven dagen van oktober doen met slechts 12 uur zonneschijn, waar dat een jaar geleden nog 45 zonuren waren. Vorig jaar bleek dat aantal een voorbode voor een zeer zonnige en warme oktobermaand. Op 13 oktober 2018 werd in Limburg zelfs de hoogste oktobertemperatuur in Nederland sinds 1921 gemeten: het was toen op het KNMI-weerstation Ell-Haler maar liefst 28,1 graden.

Maandsom regen al gehaald
Door overvloedige regenval is de Limburgse bodem zeer nat. In de Maasduinen tussen Gennep en Arcen en in de regio Noorbeek-Epen is met ruim 70 millimeter al de normale maandsom voor heel oktober gehaald. Na zondag 22 september, toen het nog 27 tot 28 graden Celsius was, is er sinds het begin van de astronomische herfst op 23 september tot nu in plaatsen als Siebengewald, Arcen, Stein, Schinnen, Noorbeek en Epen al ruim 100 millimeter regen gevallen.

Lente
De meteorologische lente van 2019 was iets warmer, zonniger en droger dan normaal: de maand maart was nog wel vrij nat. April bleek vervolgens de droogste én zonnigste maand dit voorjaar. In mei werd het vervolgens weer kouder dan gebruikelijk.

Zomer
Warmteliefhebbers konden daarna nog wel hun hart ophalen, want de zomer van 2019 is de geschiedenis in gegaan als de zomer waarin het voor het eerst 40 graden Celsius werd. De historische dag was donderdag 25 juli 2019. Het nieuwe officiële landelijke hitterecord is sindsdien 40,7 graden Celsius (Gilze-Rijen), terwijl het KNMI-weerstation in Arcen op die dag in Limburg de kroon spande, met een maximum van maar liefst 40,2 graden Celsius. Het was de tweede extreem warme, extreem zonnige en droge zomer op rij.

Bekijk het actuele weerbericht op de 1Limburg-weerpagina

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen