Overslaan en naar de inhoud gaan

Oktober vooralsnog kouder én natter dan afgelopen jaren

Geplaatst opwoensdag 9 oktober 2019 - 6:00

Oktober laat Limburgers vooralsnog in de kou staan. Daarnaast heeft de astronomische herfst Limburg tot nu toe weinig zon en veel regen opgeleverd.

Het was alweer een tijdje geleden dat de eerste zeven dagen van oktober zó koud waren. Van 1 tot en met 7 oktober 2008 maakte zich voor het laatst een vergelijkbare kou van Limburg meester, weet Meteo Limburg.

Slechts 12 uur zonneschijn
Het aantal zonuren ten opzichte van vorig jaar spreekt ook boekdelen. Zuid-Limburg moest het in de eerste zeven dagen van oktober doen met slechts 12 uur zonneschijn, waar dat een jaar geleden nog 45 zonuren waren. Vorig jaar bleek dat aantal een voorbode voor een zeer zonnige en warme oktobermaand. Op 13 oktober 2018 werd in Limburg zelfs de hoogste oktobertemperatuur in Nederland sinds 1921 gemeten: het was toen op het KNMI-weerstation Ell-Haler maar liefst 28,1 graden.

Maandsom regen al gehaald
Door overvloedige regenval is de Limburgse bodem zeer nat. In de Maasduinen tussen Gennep en Arcen en in de regio Noorbeek-Epen is met ruim 70 millimeter al de normale maandsom voor heel oktober gehaald. Na zondag 22 september, toen het nog 27 tot 28 graden Celsius was, is er sinds het begin van de astronomische herfst op 23 september tot nu in plaatsen als Siebengewald, Arcen, Stein, Schinnen, Noorbeek en Epen al ruim 100 millimeter regen gevallen.

Lente
De meteorologische lente van 2019 was iets warmer, zonniger en droger dan normaal: de maand maart was nog wel vrij nat. April bleek vervolgens de droogste én zonnigste maand dit voorjaar. In mei werd het vervolgens weer kouder dan gebruikelijk.

Zomer
Warmteliefhebbers konden daarna nog wel hun hart ophalen, want de zomer van 2019 is de geschiedenis in gegaan als de zomer waarin het voor het eerst 40 graden Celsius werd. De historische dag was donderdag 25 juli 2019. Het nieuwe officiële landelijke hitterecord is sindsdien 40,7 graden Celsius (Gilze-Rijen), terwijl het KNMI-weerstation in Arcen op die dag in Limburg de kroon spande, met een maximum van maar liefst 40,2 graden Celsius. Het was de tweede extreem warme, extreem zonnige en droge zomer op rij.

Bekijk het actuele weerbericht op de 1Limburg-weerpagina

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen