Overslaan en naar de inhoud gaan

Oktober vooralsnog kouder én natter dan afgelopen jaren

Geplaatst opwoensdag 9 oktober 2019 - 6:00

Oktober laat Limburgers vooralsnog in de kou staan. Daarnaast heeft de astronomische herfst Limburg tot nu toe weinig zon en veel regen opgeleverd.

Het was alweer een tijdje geleden dat de eerste zeven dagen van oktober zó koud waren. Van 1 tot en met 7 oktober 2008 maakte zich voor het laatst een vergelijkbare kou van Limburg meester, weet Meteo Limburg.

Slechts 12 uur zonneschijn
Het aantal zonuren ten opzichte van vorig jaar spreekt ook boekdelen. Zuid-Limburg moest het in de eerste zeven dagen van oktober doen met slechts 12 uur zonneschijn, waar dat een jaar geleden nog 45 zonuren waren. Vorig jaar bleek dat aantal een voorbode voor een zeer zonnige en warme oktobermaand. Op 13 oktober 2018 werd in Limburg zelfs de hoogste oktobertemperatuur in Nederland sinds 1921 gemeten: het was toen op het KNMI-weerstation Ell-Haler maar liefst 28,1 graden.

Maandsom regen al gehaald
Door overvloedige regenval is de Limburgse bodem zeer nat. In de Maasduinen tussen Gennep en Arcen en in de regio Noorbeek-Epen is met ruim 70 millimeter al de normale maandsom voor heel oktober gehaald. Na zondag 22 september, toen het nog 27 tot 28 graden Celsius was, is er sinds het begin van de astronomische herfst op 23 september tot nu in plaatsen als Siebengewald, Arcen, Stein, Schinnen, Noorbeek en Epen al ruim 100 millimeter regen gevallen.

Lente
De meteorologische lente van 2019 was iets warmer, zonniger en droger dan normaal: de maand maart was nog wel vrij nat. April bleek vervolgens de droogste én zonnigste maand dit voorjaar. In mei werd het vervolgens weer kouder dan gebruikelijk.

Zomer
Warmteliefhebbers konden daarna nog wel hun hart ophalen, want de zomer van 2019 is de geschiedenis in gegaan als de zomer waarin het voor het eerst 40 graden Celsius werd. De historische dag was donderdag 25 juli 2019. Het nieuwe officiële landelijke hitterecord is sindsdien 40,7 graden Celsius (Gilze-Rijen), terwijl het KNMI-weerstation in Arcen op die dag in Limburg de kroon spande, met een maximum van maar liefst 40,2 graden Celsius. Het was de tweede extreem warme, extreem zonnige en droge zomer op rij.

Bekijk het actuele weerbericht op de 1Limburg-weerpagina

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen