Overslaan en naar de inhoud gaan

Officier weer fel onder vuur in Valkenburgse zedenzaak

Geplaatst opdonderdag 14 april 2016 - 6:05

Officier van justitie David van Kuppenveld heeft weer fel onder vuur gelegen vanwege ferme uitspraken in de Valkenburgse zedenzaak.

Advocaat H. Bongers, die een van de verdachten bijstaat, verwijt de officier dat hij hem heeft geïntimideerd door zich ongeoorloofd in de verdedigingsstrategie te mengen. Dat schrijven de Limburgse kranten donderdag.

Strafmaat
Van
Kuppenveld heeft tijdens een regiezitting in 2015 gedreigd zijn requisitoir - waarin hij zijn eis uitspreekt - aan te passen als de betreffende advocaat onwelgevallige uitspraken zou doen over het slachtoffer in deze zaak: tiener Kimberly. "De raadsman spreekt namens de verdachte en daarom kunnen diens woorden doorwerken in de hoogte van de strafmaat", liet de officier van justitie zich destijds ontvallen, zo blijkt nu.

Ontkenning
De advocaat vindt dat het Openbaar Ministerie hem daarmee heeft
geïntimideerd. Van Kuppeveld ontkent dat. De officier van justitie kreeg eerder al felle kritiek op zijn woordkeuze in de Valkenburgse zedenzaak.

Grote woorden
Nadat de zaak wereldkundig werd gaf hij aan dat hij geen behoefte voelde om de aanhouding van de heren discreet af te handelen. "Dat het gevolgen kan hebben voor hun huwelijk of relatie, daar zit ik niet mee. Ze hebben voor geld seks gehad met een minderjarige. Dat is strafbaar. Ik ga ze niet helpen dat geheim te houden." Hoofdofficier van justitie Roger Bos zei later in deze krant "deze grote woorden te betreuren."

Minderjarig
Het destijds 16-jarige meisje Kimberly zou in 2014 in hotels in Valkenburg tegen betaling seks hebben gehad met 80 mannen. Het OM daagde uiteindelijk 29 verdachten voor de rechter. De laatste vier moesten woensdag verschijnen.

Advocaat Bongers betoogde woensdag dat hij geen geen goede verdediging zou kunnen voeren als hij van Van Kuppenveld niets mag zeggen wat voor Kimberly wellicht onplezierig is. "Ja, zij was het slachtoffer van een loverboy, maar ze was ook een redelijk professioneel handelende prostituee, die loog over haar leeftijd. Als ze had gewild had ze kunnen weglopen van haar pooier. Dat moet ik naar voren kunnen brengen."

Celstraf
Bongers vindt dat het OM zijn cliënt niet had mogen vervolgen. Het OM eiste tegen tegen de verdachte desondanks tien maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk.

Lees ook: 'Dacht dat ze meerderjarig was, want ik zocht op cup E'

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Vrijspraak en straffen van één dag in Valkenburgse zedenzaak
27 klanten horen uitspraak in Valkenburgse zedenzaak
Anderhalf jaar cel geëist in Valkenburgse zedenzaak
OM eist celstraf voor jeugdwerker in Valkenburgse zedenzaak
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen