Overslaan en naar de inhoud gaan

Officiële krabbel onder tramplannen Maastricht-Hasselt

Geplaatst opdonderdag 15 december 2016 - 14:02

In Maastricht zijn de officiële handtekeningen gezet onder het aangepaste akkoord voor de sneltram Maastricht-Hasselt.

Dat gebeurde vlakbij de grens, op het spoor waarover de tram straks gaat rijden. De handtekeningen werden gezet door Vlaams minister Ben Weyts van mobiliteit, wethouder John Aarts van Maastricht en gedeputeerde Patrick van der Broeck. Ook de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn tekende mee als toekomstig exploitant van de grensoverschrijdende verbinding.

In de knel
In 2011 werd een eerste overeenkomst getekend waarbij de sneltram van station Hasselt naar station Maastricht zou gaan rijden. Maar twee jaar geleden kwam het dossier in de knel omdat het onmogelijke bleek om de tram over de Wilhelminabrug in Maastricht te laten rijden. Daardoor kon de tram niet doorrijden tot het station.

Nieuw eindpunt
Doordat van Nederlandse kant onder meer zes miljoen euro extra op tafel is gelegd, ging Vlaanderen uiteindelijk akkoord met
Mosae Forum in de binnenstad van Maastricht als eindpunt.

Bloed, zweet en tranen
Maar het heeft 'bloed, zweet en tranen gekost', zei Vlaams minister Ben Weyts bij de ondertekening. "Het dossier zat helemaal in het slop. Maar ik heb een gevoel van opluchting dat we er na lang gepalaver tocht uit zijn gekomen", aldus Weyts. Hij noemde het ook 'nooit gezien' dat Maastricht en de provincie mee gaan investeren aan de andere kant van de grens. Bijvoorbeeld aan de inrichting van tramhaltes.

Vervelend
Ook VVD-wethouder John Aarts van Maastricht was heel tevreden dat het project toch is vlot getrokken. "Het was heel vervelend en pijnlijk dat we niet konden leveren wat we wilden", blikt hij terug. Maastricht moet wel nog een nieuw bestemmingsplan maken voor het aangepaste tracé.

In 2020 of 2021 moet de sneltram van Hasselt-Maastricht gaan rijden.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen