Overslaan en naar de inhoud gaan

Officiële krabbel onder tramplannen Maastricht-Hasselt

Geplaatst opdonderdag 15 december 2016 - 14:02

In Maastricht zijn de officiële handtekeningen gezet onder het aangepaste akkoord voor de sneltram Maastricht-Hasselt.

Dat gebeurde vlakbij de grens, op het spoor waarover de tram straks gaat rijden. De handtekeningen werden gezet door Vlaams minister Ben Weyts van mobiliteit, wethouder John Aarts van Maastricht en gedeputeerde Patrick van der Broeck. Ook de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn tekende mee als toekomstig exploitant van de grensoverschrijdende verbinding.

In de knel
In 2011 werd een eerste overeenkomst getekend waarbij de sneltram van station Hasselt naar station Maastricht zou gaan rijden. Maar twee jaar geleden kwam het dossier in de knel omdat het onmogelijke bleek om de tram over de Wilhelminabrug in Maastricht te laten rijden. Daardoor kon de tram niet doorrijden tot het station.

Nieuw eindpunt
Doordat van Nederlandse kant onder meer zes miljoen euro extra op tafel is gelegd, ging Vlaanderen uiteindelijk akkoord met
Mosae Forum in de binnenstad van Maastricht als eindpunt.

Bloed, zweet en tranen
Maar het heeft 'bloed, zweet en tranen gekost', zei Vlaams minister Ben Weyts bij de ondertekening. "Het dossier zat helemaal in het slop. Maar ik heb een gevoel van opluchting dat we er na lang gepalaver tocht uit zijn gekomen", aldus Weyts. Hij noemde het ook 'nooit gezien' dat Maastricht en de provincie mee gaan investeren aan de andere kant van de grens. Bijvoorbeeld aan de inrichting van tramhaltes.

Vervelend
Ook VVD-wethouder John Aarts van Maastricht was heel tevreden dat het project toch is vlot getrokken. "Het was heel vervelend en pijnlijk dat we niet konden leveren wat we wilden", blikt hij terug. Maastricht moet wel nog een nieuw bestemmingsplan maken voor het aangepaste tracé.

In 2020 of 2021 moet de sneltram van Hasselt-Maastricht gaan rijden.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen