Overslaan en naar de inhoud gaan

Officiële krabbel onder tramplannen Maastricht-Hasselt

Geplaatst opdonderdag 15 december 2016 - 14:02

In Maastricht zijn de officiële handtekeningen gezet onder het aangepaste akkoord voor de sneltram Maastricht-Hasselt.

Dat gebeurde vlakbij de grens, op het spoor waarover de tram straks gaat rijden. De handtekeningen werden gezet door Vlaams minister Ben Weyts van mobiliteit, wethouder John Aarts van Maastricht en gedeputeerde Patrick van der Broeck. Ook de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn tekende mee als toekomstig exploitant van de grensoverschrijdende verbinding.

In de knel
In 2011 werd een eerste overeenkomst getekend waarbij de sneltram van station Hasselt naar station Maastricht zou gaan rijden. Maar twee jaar geleden kwam het dossier in de knel omdat het onmogelijke bleek om de tram over de Wilhelminabrug in Maastricht te laten rijden. Daardoor kon de tram niet doorrijden tot het station.

Nieuw eindpunt
Doordat van Nederlandse kant onder meer zes miljoen euro extra op tafel is gelegd, ging Vlaanderen uiteindelijk akkoord met
Mosae Forum in de binnenstad van Maastricht als eindpunt.

Bloed, zweet en tranen
Maar het heeft 'bloed, zweet en tranen gekost', zei Vlaams minister Ben Weyts bij de ondertekening. "Het dossier zat helemaal in het slop. Maar ik heb een gevoel van opluchting dat we er na lang gepalaver tocht uit zijn gekomen", aldus Weyts. Hij noemde het ook 'nooit gezien' dat Maastricht en de provincie mee gaan investeren aan de andere kant van de grens. Bijvoorbeeld aan de inrichting van tramhaltes.

Vervelend
Ook VVD-wethouder John Aarts van Maastricht was heel tevreden dat het project toch is vlot getrokken. "Het was heel vervelend en pijnlijk dat we niet konden leveren wat we wilden", blikt hij terug. Maastricht moet wel nog een nieuw bestemmingsplan maken voor het aangepaste tracé.

In 2020 of 2021 moet de sneltram van Hasselt-Maastricht gaan rijden.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen