Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Officiële krabbel onder tramplannen Maastricht-Hasselt

Geplaatst opdonderdag 15 december 2016 - 14:02

In Maastricht zijn de officiële handtekeningen gezet onder het aangepaste akkoord voor de sneltram Maastricht-Hasselt.

Dat gebeurde vlakbij de grens, op het spoor waarover de tram straks gaat rijden. De handtekeningen werden gezet door Vlaams minister Ben Weyts van mobiliteit, wethouder John Aarts van Maastricht en gedeputeerde Patrick van der Broeck. Ook de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn tekende mee als toekomstig exploitant van de grensoverschrijdende verbinding.

In de knel
In 2011 werd een eerste overeenkomst getekend waarbij de sneltram van station Hasselt naar station Maastricht zou gaan rijden. Maar twee jaar geleden kwam het dossier in de knel omdat het onmogelijke bleek om de tram over de Wilhelminabrug in Maastricht te laten rijden. Daardoor kon de tram niet doorrijden tot het station.

Nieuw eindpunt
Doordat van Nederlandse kant onder meer zes miljoen euro extra op tafel is gelegd, ging Vlaanderen uiteindelijk akkoord met
Mosae Forum in de binnenstad van Maastricht als eindpunt.

Bloed, zweet en tranen
Maar het heeft 'bloed, zweet en tranen gekost', zei Vlaams minister Ben Weyts bij de ondertekening. "Het dossier zat helemaal in het slop. Maar ik heb een gevoel van opluchting dat we er na lang gepalaver tocht uit zijn gekomen", aldus Weyts. Hij noemde het ook 'nooit gezien' dat Maastricht en de provincie mee gaan investeren aan de andere kant van de grens. Bijvoorbeeld aan de inrichting van tramhaltes.

Vervelend
Ook VVD-wethouder John Aarts van Maastricht was heel tevreden dat het project toch is vlot getrokken. "Het was heel vervelend en pijnlijk dat we niet konden leveren wat we wilden", blikt hij terug. Maastricht moet wel nog een nieuw bestemmingsplan maken voor het aangepaste tracé.

In 2020 of 2021 moet de sneltram van Hasselt-Maastricht gaan rijden.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen