Overslaan en naar de inhoud gaan

Officiële krabbel onder tramplannen Maastricht-Hasselt

Geplaatst opdonderdag 15 december 2016 - 14:02

In Maastricht zijn de officiële handtekeningen gezet onder het aangepaste akkoord voor de sneltram Maastricht-Hasselt.

Dat gebeurde vlakbij de grens, op het spoor waarover de tram straks gaat rijden. De handtekeningen werden gezet door Vlaams minister Ben Weyts van mobiliteit, wethouder John Aarts van Maastricht en gedeputeerde Patrick van der Broeck. Ook de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn tekende mee als toekomstig exploitant van de grensoverschrijdende verbinding.

In de knel
In 2011 werd een eerste overeenkomst getekend waarbij de sneltram van station Hasselt naar station Maastricht zou gaan rijden. Maar twee jaar geleden kwam het dossier in de knel omdat het onmogelijke bleek om de tram over de Wilhelminabrug in Maastricht te laten rijden. Daardoor kon de tram niet doorrijden tot het station.

Nieuw eindpunt
Doordat van Nederlandse kant onder meer zes miljoen euro extra op tafel is gelegd, ging Vlaanderen uiteindelijk akkoord met
Mosae Forum in de binnenstad van Maastricht als eindpunt.

Bloed, zweet en tranen
Maar het heeft 'bloed, zweet en tranen gekost', zei Vlaams minister Ben Weyts bij de ondertekening. "Het dossier zat helemaal in het slop. Maar ik heb een gevoel van opluchting dat we er na lang gepalaver tocht uit zijn gekomen", aldus Weyts. Hij noemde het ook 'nooit gezien' dat Maastricht en de provincie mee gaan investeren aan de andere kant van de grens. Bijvoorbeeld aan de inrichting van tramhaltes.

Vervelend
Ook VVD-wethouder John Aarts van Maastricht was heel tevreden dat het project toch is vlot getrokken. "Het was heel vervelend en pijnlijk dat we niet konden leveren wat we wilden", blikt hij terug. Maastricht moet wel nog een nieuw bestemmingsplan maken voor het aangepaste tracé.

In 2020 of 2021 moet de sneltram van Hasselt-Maastricht gaan rijden.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen