Overslaan en naar de inhoud gaan

Offerfeest: Limburgse moslims bidden buiten

Geplaatst opmaandag 27 juli 2020 - 21:01

Veel moskeeën wijken komende vrijdag uit naar buiten voor het offerfeest-gebed. Dat blijkt uit een belronde langs Limburgse islamitische gebedshuizen. In veel moskeeën is niet voldoende ruimte voor de moskeegangers vanwege de anderhalvemeterregel.

Door de reisbeperkingen naar Turkije en Marokko, waar code oranje geldt, blijven dit jaar veel moslims in Nederland. De moskeeën verwachten dan ook meer bezoekers tijdens het offerfeest.

Voetbalveld
In Venlo, Tegelen en Venray organiseren de Turkse en Marokkaanse moskee vrijdagmorgen een dienst buiten op verschillende locaties. In Venray bidden de moslims bij de velden van SV Venray. Daar worden ongeveer 300 Turkse en Marokkaanse moslims verwacht. Zij moeten bij het bidden op anderhalve meter afstand van elkaar blijven. Volgens Samad Houbban van Samenwerking Moskeeën Limburg (SML) is er veel begrip om het gebed naar buiten te verplaatsen.

Veel meer bewust van gevaren
In Sittard verwacht Bouchaib Saadane van de El Mohsinine-moskee, niet te hoeven uitwijken naar buiten. In de moskee worden alle ruimtes waar gebeden kan worden gebruikt. Als dat niet toereikend is, is er buiten op het plein ook nog ruimte. In Sittard worden tussen de 150 en 180 moskeegangers verwacht. Volgens Saadane is de moslimgemeenschap veel meer bewust van hoe ernstig corona kan zijn. "Ze zien hoe de corona toeslaat in het moederland, hoe ziek je er van kunt worden", zegt Saadane. "Ze houden zich strikt aan de regels."

Het offerfeest is een van de belangrijkste islamitische feesten van het jaar en vindt dit jaar plaats van 31 juli tot en met 3 augustus. Normaal gesproken komen dan veel families en vrienden bij elkaar. Dit jaar zullen veel gezinnen het feest kleinschaliger vieren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen