Overslaan en naar de inhoud gaan

Offerfeest: Limburgse moslims bidden buiten

Geplaatst opmaandag 27 juli 2020 - 21:01

Veel moskeeën wijken komende vrijdag uit naar buiten voor het offerfeest-gebed. Dat blijkt uit een belronde langs Limburgse islamitische gebedshuizen. In veel moskeeën is niet voldoende ruimte voor de moskeegangers vanwege de anderhalvemeterregel.

Door de reisbeperkingen naar Turkije en Marokko, waar code oranje geldt, blijven dit jaar veel moslims in Nederland. De moskeeën verwachten dan ook meer bezoekers tijdens het offerfeest.

Voetbalveld
In Venlo, Tegelen en Venray organiseren de Turkse en Marokkaanse moskee vrijdagmorgen een dienst buiten op verschillende locaties. In Venray bidden de moslims bij de velden van SV Venray. Daar worden ongeveer 300 Turkse en Marokkaanse moslims verwacht. Zij moeten bij het bidden op anderhalve meter afstand van elkaar blijven. Volgens Samad Houbban van Samenwerking Moskeeën Limburg (SML) is er veel begrip om het gebed naar buiten te verplaatsen.

Veel meer bewust van gevaren
In Sittard verwacht Bouchaib Saadane van de El Mohsinine-moskee, niet te hoeven uitwijken naar buiten. In de moskee worden alle ruimtes waar gebeden kan worden gebruikt. Als dat niet toereikend is, is er buiten op het plein ook nog ruimte. In Sittard worden tussen de 150 en 180 moskeegangers verwacht. Volgens Saadane is de moslimgemeenschap veel meer bewust van hoe ernstig corona kan zijn. "Ze zien hoe de corona toeslaat in het moederland, hoe ziek je er van kunt worden", zegt Saadane. "Ze houden zich strikt aan de regels."

Het offerfeest is een van de belangrijkste islamitische feesten van het jaar en vindt dit jaar plaats van 31 juli tot en met 3 augustus. Normaal gesproken komen dan veel families en vrienden bij elkaar. Dit jaar zullen veel gezinnen het feest kleinschaliger vieren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen