Overslaan en naar de inhoud gaan

The Ocean Cleanup in zee met Limburgse metaalbewerker

Geplaatst opzaterdag 9 november 2019 - 6:00

Smolenaers Constructie & Plaatwerk uit Nederweert heeft de bovenbouw van de Interceptor van The Ocean Cleanup gemaakt. De Interceptor is het nieuwste wapen in strijd om vervuiling van de oceanen tegen te gaan.

De Interceptor moet afval uit rivieren gaan opvangen. The Ocean Cleanup klopte bij Smolenaers aan om de aluminium kap van de boot te maken. "Het was een lastige klus", zegt Henk Moonen. "Er zitten onderdelen in die gebogen zijn en qua afmeting alleen maar op een speciale machine passen. Ook zijn er speciale technieken voor nodig."

Het bedrijf uit Nederweert heeft de bovenbouw van de Interceptor 002, 003 en 004 gemaakt. Een opdracht waar Moonen blij mee is. "Dat is zakelijk natuurlijk goed. Maar we zijn ook blij dat we ons steentje kunnen bijdragen aan een groot milieuprobleem."

Strenge eisen
Smolenaers kreeg de opdracht omdat het als een van de weinige bedrijven platen van 4 meter breed kan walsen. Maar daar moest het wel iets voor doen. "Ze zijn eerst komen kijken, want ze gaan niet met de eerste de beste in zee", zegt eigenaar Bèr Smolenaers. "Zo hebben ze gekeken of we milieuvriendelijk werken. Dat was een harde eis."

Bijzondere klus
Het is niet het eerste bijzondere project waar de metaalbewerker aan meewerkt. "We hebben het kunstwerk in Sittard bij Sabic gemaakt. En ook 'Vensters op het verleden', een kunstwerk in Ede ter ere van 75 jaar Market Garden, is hier gemaakt", zegt de eigenaar. "Maar ook in het buitenland zijn we actief. In Barcelona. En Londen. Daar hebben we het balkon voor de woning van Madonna gemaakt. Maar dit is ook een hele mooie opdracht."

1000 rivieren
Oprichter Boyan Slat van The Ocean Cleanup wil zijn nieuwste wapen in 1000 rivieren gaan inzetten. "Het meeste plastic afval komt uit rivieren", zegt Slat. "1000 rivieren zijn verantwoordelijk voor 80 procent van de vervuiling. We moeten die toevoer sluiten."

Hoe werkt de Interceptor? The Ocean Cleanup legt het in onderstaande video uit.

Extra werk
Daarom wil hij de 1000 meest vervuilende rivieren gaan opruimen met de Interceptor. Werk aan de winkel dus voor Smolenaers. "Dat zou heel mooi zijn", lacht Moonen. "Maar ze zullen veel lokaal gaan produceren. Maar het zou al mooi zijn als we 50 procent van de Interceptors mogen gaan maken."

Uitbreiden
Mocht het bedrijf die opdracht daadwerkelijk krijgen, dan heeft dat wel gevolgen. "Dan zullen we moeten gaan uitbreiden. Dan hebben we een nieuwe productielocatie nodig. Maar dat hebben we er wel voor over."

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen