Overslaan en naar de inhoud gaan

The Ocean Cleanup in zee met Limburgse metaalbewerker

Geplaatst opzaterdag 9 november 2019 - 6:00

Smolenaers Constructie & Plaatwerk uit Nederweert heeft de bovenbouw van de Interceptor van The Ocean Cleanup gemaakt. De Interceptor is het nieuwste wapen in strijd om vervuiling van de oceanen tegen te gaan.

De Interceptor moet afval uit rivieren gaan opvangen. The Ocean Cleanup klopte bij Smolenaers aan om de aluminium kap van de boot te maken. "Het was een lastige klus", zegt Henk Moonen. "Er zitten onderdelen in die gebogen zijn en qua afmeting alleen maar op een speciale machine passen. Ook zijn er speciale technieken voor nodig."

Het bedrijf uit Nederweert heeft de bovenbouw van de Interceptor 002, 003 en 004 gemaakt. Een opdracht waar Moonen blij mee is. "Dat is zakelijk natuurlijk goed. Maar we zijn ook blij dat we ons steentje kunnen bijdragen aan een groot milieuprobleem."

Strenge eisen
Smolenaers kreeg de opdracht omdat het als een van de weinige bedrijven platen van 4 meter breed kan walsen. Maar daar moest het wel iets voor doen. "Ze zijn eerst komen kijken, want ze gaan niet met de eerste de beste in zee", zegt eigenaar Bèr Smolenaers. "Zo hebben ze gekeken of we milieuvriendelijk werken. Dat was een harde eis."

Bijzondere klus
Het is niet het eerste bijzondere project waar de metaalbewerker aan meewerkt. "We hebben het kunstwerk in Sittard bij Sabic gemaakt. En ook 'Vensters op het verleden', een kunstwerk in Ede ter ere van 75 jaar Market Garden, is hier gemaakt", zegt de eigenaar. "Maar ook in het buitenland zijn we actief. In Barcelona. En Londen. Daar hebben we het balkon voor de woning van Madonna gemaakt. Maar dit is ook een hele mooie opdracht."

1000 rivieren
Oprichter Boyan Slat van The Ocean Cleanup wil zijn nieuwste wapen in 1000 rivieren gaan inzetten. "Het meeste plastic afval komt uit rivieren", zegt Slat. "1000 rivieren zijn verantwoordelijk voor 80 procent van de vervuiling. We moeten die toevoer sluiten."

Hoe werkt de Interceptor? The Ocean Cleanup legt het in onderstaande video uit.

Extra werk
Daarom wil hij de 1000 meest vervuilende rivieren gaan opruimen met de Interceptor. Werk aan de winkel dus voor Smolenaers. "Dat zou heel mooi zijn", lacht Moonen. "Maar ze zullen veel lokaal gaan produceren. Maar het zou al mooi zijn als we 50 procent van de Interceptors mogen gaan maken."

Uitbreiden
Mocht het bedrijf die opdracht daadwerkelijk krijgen, dan heeft dat wel gevolgen. "Dan zullen we moeten gaan uitbreiden. Dan hebben we een nieuwe productielocatie nodig. Maar dat hebben we er wel voor over."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen