Overslaan en naar de inhoud gaan

The Ocean Cleanup in zee met Limburgse metaalbewerker

Geplaatst opzaterdag 9 november 2019 - 6:00

Smolenaers Constructie & Plaatwerk uit Nederweert heeft de bovenbouw van de Interceptor van The Ocean Cleanup gemaakt. De Interceptor is het nieuwste wapen in strijd om vervuiling van de oceanen tegen te gaan.

De Interceptor moet afval uit rivieren gaan opvangen. The Ocean Cleanup klopte bij Smolenaers aan om de aluminium kap van de boot te maken. "Het was een lastige klus", zegt Henk Moonen. "Er zitten onderdelen in die gebogen zijn en qua afmeting alleen maar op een speciale machine passen. Ook zijn er speciale technieken voor nodig."

Het bedrijf uit Nederweert heeft de bovenbouw van de Interceptor 002, 003 en 004 gemaakt. Een opdracht waar Moonen blij mee is. "Dat is zakelijk natuurlijk goed. Maar we zijn ook blij dat we ons steentje kunnen bijdragen aan een groot milieuprobleem."

Strenge eisen
Smolenaers kreeg de opdracht omdat het als een van de weinige bedrijven platen van 4 meter breed kan walsen. Maar daar moest het wel iets voor doen. "Ze zijn eerst komen kijken, want ze gaan niet met de eerste de beste in zee", zegt eigenaar Bèr Smolenaers. "Zo hebben ze gekeken of we milieuvriendelijk werken. Dat was een harde eis."

Bijzondere klus
Het is niet het eerste bijzondere project waar de metaalbewerker aan meewerkt. "We hebben het kunstwerk in Sittard bij Sabic gemaakt. En ook 'Vensters op het verleden', een kunstwerk in Ede ter ere van 75 jaar Market Garden, is hier gemaakt", zegt de eigenaar. "Maar ook in het buitenland zijn we actief. In Barcelona. En Londen. Daar hebben we het balkon voor de woning van Madonna gemaakt. Maar dit is ook een hele mooie opdracht."

1000 rivieren
Oprichter Boyan Slat van The Ocean Cleanup wil zijn nieuwste wapen in 1000 rivieren gaan inzetten. "Het meeste plastic afval komt uit rivieren", zegt Slat. "1000 rivieren zijn verantwoordelijk voor 80 procent van de vervuiling. We moeten die toevoer sluiten."

Hoe werkt de Interceptor? The Ocean Cleanup legt het in onderstaande video uit.

Extra werk
Daarom wil hij de 1000 meest vervuilende rivieren gaan opruimen met de Interceptor. Werk aan de winkel dus voor Smolenaers. "Dat zou heel mooi zijn", lacht Moonen. "Maar ze zullen veel lokaal gaan produceren. Maar het zou al mooi zijn als we 50 procent van de Interceptors mogen gaan maken."

Uitbreiden
Mocht het bedrijf die opdracht daadwerkelijk krijgen, dan heeft dat wel gevolgen. "Dan zullen we moeten gaan uitbreiden. Dan hebben we een nieuwe productielocatie nodig. Maar dat hebben we er wel voor over."

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen