Overslaan en naar de inhoud gaan

NZa onderzoekt anonieme klacht Atrium-Orbis

Geplaatst opzaterdag 9 mei 2015 - 7:47

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt of de raden van bestuur van Atrium en Orbis aan de vooravond van de fusie de medezeggenschapsorganen wel goed hebben geïnformeerd over de gevolgen van het samengaan.

Aanleiding voor het onderzoek is een anonieme klacht. Waar die precies over gaat, wil de NZa niet zeggen.

Verdeling medisch specialismen
Uit interne stukken blijkt echter dat het onderzoek zich onder meer richt op het Functie Inrichtings Plan (FIP), de verdeling van alle medisch specialismen over de ziekenhuislocaties in Geleen en Heerlen. Onderdelen van dat FIP, zoals centralisatie van de verloskunde in Heerlen en het in Geleen centraliseren van borstkankerzorg, leidden afgelopen tijd tot veel commotie.

De NZa heeft inmiddels gepraat met de ondernemingsraden van Orbis en het Atrium, met beide cliëntenraden, de twee Verpleegkundige Adviesraden en medische staven. De gesprekken gingen puur over de procedure, niet over de inhoud van gemaakte afspraken of het verdelen van de zorg, zo benadrukt de NZa. "Zijn de plannen goed voorgelegd en wat is er exact gedaan met opmerkingen van de gremia."

Geen tekortkomingen
De NZa stemde in november in met de fusie Atrium-Orbis. In een toets die eraan vooraf ging, keek de toezichthouder ook al naar of het medezeggenschapstraject goed was verlopen. Toen zijn geen tekortkomingen geconstateerd. Van de wettelijke mogelijkheid om bezwaar te maken tegen het NZa-besluit is geen gebruik gemaakt. "De vraag of de fusie onterecht is goedgekeurd, is dus nu niet aan de orde", stelt de NZa-woordvoerster. De nu beziene klacht dateert van begin dit jaar.

Strijdbijl begraven
Gynaecologen bij Orbis, ooit fel gekant tegen de centralisatie van de verloskunde in Heerlen, ontkennen dat zij de klacht hebben ingediend. "Voor ons is die strijdbijl begraven", aldus Gerard Bremer. De voorzitters van de verschillende medezeggenschapsgremia erkennen dat ze het lang niet op alle punten eens waren met het fusieplan, maar de procedure is op zich goed verlopen. Geen van hen weet wie de klacht indiende.

Het NZa-onderzoek is over enkele weken klaar. Op wat het gevolg is als de uitkomst negatief is, wil de woordvoerster niet vooruitlopen. In een reactie laat Atrium-Orbis weten dat "het medezeggenschapstraject zorgvuldig is verlopen". Het ziekenhuis "ziet de reactie naar aanleiding van de bij de NZa ingediende klacht daarover dan ook "met vertrouwen tegemoet".

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Alle borstkankerzorg naar Geleen, artsen Atrium boos
Atrium en Orbis heten vanaf nu Zuyderland
'Eén groot ziekenhuis in Zuid-Limburg onhaalbaar'
Nabehandelingen Atrium-Orbis blijven dicht bij huis
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen