Overslaan en naar de inhoud gaan

NZa onderzoekt anonieme klacht Atrium-Orbis

Geplaatst opzaterdag 9 mei 2015 - 7:47

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt of de raden van bestuur van Atrium en Orbis aan de vooravond van de fusie de medezeggenschapsorganen wel goed hebben geïnformeerd over de gevolgen van het samengaan.

Aanleiding voor het onderzoek is een anonieme klacht. Waar die precies over gaat, wil de NZa niet zeggen.

Verdeling medisch specialismen
Uit interne stukken blijkt echter dat het onderzoek zich onder meer richt op het Functie Inrichtings Plan (FIP), de verdeling van alle medisch specialismen over de ziekenhuislocaties in Geleen en Heerlen. Onderdelen van dat FIP, zoals centralisatie van de verloskunde in Heerlen en het in Geleen centraliseren van borstkankerzorg, leidden afgelopen tijd tot veel commotie.

De NZa heeft inmiddels gepraat met de ondernemingsraden van Orbis en het Atrium, met beide cliëntenraden, de twee Verpleegkundige Adviesraden en medische staven. De gesprekken gingen puur over de procedure, niet over de inhoud van gemaakte afspraken of het verdelen van de zorg, zo benadrukt de NZa. "Zijn de plannen goed voorgelegd en wat is er exact gedaan met opmerkingen van de gremia."

Geen tekortkomingen
De NZa stemde in november in met de fusie Atrium-Orbis. In een toets die eraan vooraf ging, keek de toezichthouder ook al naar of het medezeggenschapstraject goed was verlopen. Toen zijn geen tekortkomingen geconstateerd. Van de wettelijke mogelijkheid om bezwaar te maken tegen het NZa-besluit is geen gebruik gemaakt. "De vraag of de fusie onterecht is goedgekeurd, is dus nu niet aan de orde", stelt de NZa-woordvoerster. De nu beziene klacht dateert van begin dit jaar.

Strijdbijl begraven
Gynaecologen bij Orbis, ooit fel gekant tegen de centralisatie van de verloskunde in Heerlen, ontkennen dat zij de klacht hebben ingediend. "Voor ons is die strijdbijl begraven", aldus Gerard Bremer. De voorzitters van de verschillende medezeggenschapsgremia erkennen dat ze het lang niet op alle punten eens waren met het fusieplan, maar de procedure is op zich goed verlopen. Geen van hen weet wie de klacht indiende.

Het NZa-onderzoek is over enkele weken klaar. Op wat het gevolg is als de uitkomst negatief is, wil de woordvoerster niet vooruitlopen. In een reactie laat Atrium-Orbis weten dat "het medezeggenschapstraject zorgvuldig is verlopen". Het ziekenhuis "ziet de reactie naar aanleiding van de bij de NZa ingediende klacht daarover dan ook "met vertrouwen tegemoet".

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Alle borstkankerzorg naar Geleen, artsen Atrium boos
Atrium en Orbis heten vanaf nu Zuyderland
'Eén groot ziekenhuis in Zuid-Limburg onhaalbaar'
Nabehandelingen Atrium-Orbis blijven dicht bij huis
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen