Overslaan en naar de inhoud gaan

NVWA: Voorzichtigheid geboden met abrikozenpitten

Geplaatst opvrijdag 29 december 2017 - 15:12

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) benadrukt dat mensen etiketten van producten moeten lezen, nu speciaal naar aanleiding van het nieuws dat Roermondenaar Gert Arts bijna stierf door het eten van veel te veel abrikozenpitten.

Hij had de waarschuwing voor te veel pitten op het zakje niet gelezen. De NVWA waarschuwde tien jaar geleden al voor de gevaren van met name abrikozenpitten en ook van bittere amandelen.

Lees ook: Abrikozenpitten uit schappen na vergiftiging Roermondenaar

Hoeveelheden
Ze adviseerde toen de etiketten aan te passen en ook de hoeveelheden die maximaal mochten worden verkocht, hetgeen ook gebeurde. Genoemde producten kunnen veel cyanide (blauwzuur) afgeven, waardoor een teveel aan de pitjes en nootjes ineens levensgevaarlijk kan worden. Winkeliers zouden er volgens een woordvoerster van de NVWA ook beter aan doen om deze producten niet tussen snacks als cashewnoten en walnoten te leggen. Het is een andersoortig product, aldus de organisatie, dat bij verkeerd gebruik echt gevaarlijk is.

Erica
De elf vestigingen tellende drogisterijketen Erica Kruiderijen heeft alle zakken met abrikozenpitten uit de schappen gehaald, naar aanleiding van het verhaal van de man, Gert Arts. Hij had bij een Erica-winkel op het station in Eindhoven een zakje gekocht en meteen half leeggegeten. Hij belandde in het ziekenhuis, waar voor zijn leven werd gevreesd.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) waarschuwde vorig jaar ook voor de pitten.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen