Overslaan en naar de inhoud gaan

NVWA op tijgermuggenjacht in Sittard en Valkenburg

Geplaatst opwoensdag 28 april 2021 - 17:19

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) gaan in Valkenburg en Sittard Aziatische tijgermuggen bestrijden.

In die twee plaatsen werden de exotische muggen vorig jaar het meest aangetroffen.

Ziektes
Het insect kan gevaarlijke ziektes zoals dengue (knokkelkoorts) en het vergelijkbare chikungunya overdragen. Maar volgens de NVWA is de kans dat tijgermuggen deze ziektes in Nederland daadwerkelijk overdragen, verwaarloosbaar klein.

Lees ook: Zo houd je de aziatische tijgermug op afstand

Broedplaatsen en vallen
"Deze week worden ruim 800 adressen bezocht in Valkenburg. Ook in Sittard vinden binnenkort nabehandelingen plaats omdat er vorig jaar Aziatische tijgermuggen, in verschillende levensstadia, zijn aangetroffen", aldus de NVWA. De bestrijding van de muggen bestaat uit het verwijderen of onklaar maken van broedplaatsen. Ook wordt er gebruik gemaakt van korrels waar de larven van muggen van dood gaan. Daarbij worden speciale vallen ingezet die muggen lokken om het besmette gebied in kaart te brengen.

Lees ook: Vragen over groot aantal tijgermuggen in Sittard

Autobanden en planten
De muggen werden vorig jaar behalve in Limburg ook gevonden in Lansingerland, Westland, Montfoort, Lelystad, Emmeloord, Assen, Breda en Bladel. De Aziatische beestjes komen waarschijnlijk mee met geïmporteerde autobanden en bamboeplantjes.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen