Overslaan en naar de inhoud gaan

NVWA op tijgermuggenjacht in Sittard en Valkenburg

Geplaatst opwoensdag 28 april 2021 - 17:19

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) gaan in Valkenburg en Sittard Aziatische tijgermuggen bestrijden.

In die twee plaatsen werden de exotische muggen vorig jaar het meest aangetroffen.

Ziektes
Het insect kan gevaarlijke ziektes zoals dengue (knokkelkoorts) en het vergelijkbare chikungunya overdragen. Maar volgens de NVWA is de kans dat tijgermuggen deze ziektes in Nederland daadwerkelijk overdragen, verwaarloosbaar klein.

Lees ook: Zo houd je de aziatische tijgermug op afstand

Broedplaatsen en vallen
"Deze week worden ruim 800 adressen bezocht in Valkenburg. Ook in Sittard vinden binnenkort nabehandelingen plaats omdat er vorig jaar Aziatische tijgermuggen, in verschillende levensstadia, zijn aangetroffen", aldus de NVWA. De bestrijding van de muggen bestaat uit het verwijderen of onklaar maken van broedplaatsen. Ook wordt er gebruik gemaakt van korrels waar de larven van muggen van dood gaan. Daarbij worden speciale vallen ingezet die muggen lokken om het besmette gebied in kaart te brengen.

Lees ook: Vragen over groot aantal tijgermuggen in Sittard

Autobanden en planten
De muggen werden vorig jaar behalve in Limburg ook gevonden in Lansingerland, Westland, Montfoort, Lelystad, Emmeloord, Assen, Breda en Bladel. De Aziatische beestjes komen waarschijnlijk mee met geïmporteerde autobanden en bamboeplantjes.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen