Overslaan en naar de inhoud gaan

'Nu stoppen met beschermen hamster is contractbreuk en duur'

Geplaatst opdinsdag 10 maart 2020 - 16:16

Het provinciebestuur ziet niks in het acuut stoppen met het fokprogramma en de actieve bescherming van de hamster.

Stoppen kan leiden tot een jaarlijkse boete van Europa van minimaal 1,8 miljoen euro en maximaal 40,5 miljoen euro. Ook betekent het volgens het provinciebestuur een contractbreuk met 50 agrarische bedrijven die hamsterbeheer uitvoeren op hun percelen.

Rapport
Het provinciebestuur baseert zich op een rapport over twintig jaar bescherming van de hamster in Zuid-Limburg. Dat is er gekomen nadat het CDA in het Limburgs Parlement begin november voorstelde om acuut te stoppen met het beschermings- en fokprogramma dat jaarlijks 1,2 miljoen euro kost.

Gekkenwerk
Volgens de partij is dat gekkenwerk, omdat het doel om via het fokprogramma voor meer korenwolven te zorgen na 20 jaar niet is gerealiseerd. "Ondanks dat de hamster zich onder de meest ideale omstandigheden heeft kunnen ontplooien." Maar in afwachting van het nu gepresenteerde rapport hield de partij destijds haar voorstel aan.

Europa
Gedeputeerde Carla Brugman waarschuwde destijds al dat er een boete van Europa dreigde als de bescherming van de hamster van de ene op de andere dag zou stoppen. Het aantal hamsters is overigens fors afgenomen. Van 1100 bewoonde hamsterburchten in 2007 naar amper 100 in 2018.

Klimaat
H
et rapport noemt de klimaatverandering als mogelijke oorzaak van de afname van het aantal hamsters. Zo zijn in de zomer van 2016 veel hamsterburchten onder water gelopen door extreme hoosbuien. Daardoor moesten hamsters hun veilige burchten verlaten en werden ze een gemakkelijke prooi voor roofvogels, vossen en marters. Ook is er een tendens dat er "door de globale opwarming" vroeger wordt geoogst. Dat betekent dat in veel gevallen de tweede worp die noodzakelijk is voor de instandhouding verloren gaat, aldus het rapport.

Agrariërs
Tegelijk wijst het rapport op 50 agrarische bedrijven die zich met hamsterbeheer bezighouden en daar hun bedrijfsvoering op hebben aangepast. Het verbreken van de contracten met die bedrijven zou dan ook leiden tot verlies van draagvlak voor agrarisch natuurbeheer.

Positief
Het rapport concludeert dat de beschermingsmaatregelen voor de hamster wel een "zeer positieve uitwerking" op andere bedreigde planten- en diersoorten hebben die op de Zuid-Limburgse akkers leven.

Terrein
Het terrein voor hamsterbeheer breidt komende twee jaar uit tot de eerder nagestreefde oppervlakte van 900 hectare. Het beheer wordt zoveel mogelijk naar de meest geschikte locaties overgeheveld.

Politiek
Het is nu aan het Limburgs Parlement om conclusies te trekken uit het rapport. Wel is duidelijk dat een boetevrije keuze pas in 2022 of 2023 kan worden gemaakt. Dan gaat een nieuwe periode voor agrarisch natuurbeheer in. De samenstellers vinden in ieder geval dat "begrijpelijkerwijs" de vraag opkomt wat er nog redelijkerwijs van een lidstaat mag worden verwacht als er veel inspanningen zijn gedaan en "het erop lijkt dat er sprake is van een overmacht situatie".

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen