Overslaan en naar de inhoud gaan

'Nu stappen zetten om arbeidsmigranten beter te beschermen'

Geplaatst opwoensdag 2 juni 2021 - 11:26

Na de ontdekking van ruim vijftig Roemenen die onder erbarmelijke omstandigheden leefden in een boerderij in Linne, moeten er meteen stappen worden gezet om arbeidsmigranten beter te beschermen.

Dat zegt Emile Roemer tegen de NOS. Roemer is de voorzitter van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten.

Geen incident
"Er kan daarvoor niet worden gewacht op een nieuwe regering", zegt Roemer. "Ik dacht: daar hebben we er weer een. Dit is geen incident, dit gebeurt om de haverklap. En ik denk dat er een heleboel gebeurt wat we nog niet weten." Roemer denkt dat dergelijke wanpraktijken in het hele land voorkomen. Vaak staan arbeidsmigranten niet geregistreerd. "Als we niet weten waar de mensen wonen, kunnen we het ook niet controleren of handhaven. Dan zijn ze overgeleverd aan huisjesmelkers en foute uitzendbureaus", aldus Roemer.Lees ook: Roemenen leefden in angst in aftands onderkomen in Linne

Intimidatie
De achtenvijftig Roemenen werden donderdag ontdekt tijdens een controle van de vreemdelingenpolitie, de Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de gemeente Maasgouw. Het pand waar de arbeidsmigranten zaten, oogde volgens de gemeente zwaar verouderd, vervuild, verwaarloosd en onveilig. Volgens burgemeester Stef Strous maakten sommige Roemeense arbeidsmigranten een kwetsbare, deels verwaarloosde indruk en leken ze bang te zijn voor de voorman. "Deze vertoont intimiderend gedrag, zowel richting de ambtenaren als de arbeidsmigranten", aldus de gemeente.

Schrijnend
Het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten heeft vijftig aanbevelingen opgesteld voor ministers, werkgevers en andere betrokkenen. "Maar dat plan van aanpak ligt nog op de plank nu er geformeerd wordt", zegt Roemer. "We kunnen niet wachten tot er een nieuw kabinet is om onze aanbevelingen over te nemen." De voorzitter hoopt dat de Kamer aandringt op actie. "Limburg laat zien hoe schrijnend de situatie is. En dit is echt geen incident; dit is schering en inslag."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen