Overslaan en naar de inhoud gaan

Nu ook zwarte piste in Limburg, maar dan voor mountainbike

Geplaatst opdonderdag 9 juli 2020 - 19:29

Zuid-Limburg is vanaf nu de eerste provincie in Nederland met geclassificeerde mountainbikeroutes. Het routesysteem is afkomstig uit de skiwereld waar verschillende kleuren de mountainbiker informeert over de moeilijkheidsgraad van de route.

Net als in de skiwereld is de zwarte route geschikt voor gevorderde mountainbikers en de groene route voor beginners. In totaal zijn er vier verschillende routes met een bijpassende kleur.

Primeur
Sinds de jaren negentig beschikt het Heuvelland over 21 mountainbikeroutes. Tot voor kort was het voor de mountainbikers onduidelijk welke route nou het beste past bij hun ervaring. Met het classificatiesysteem heeft Stichting Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg een primeur te pakken. "Dit is uniek in Nederland. Middels dit systeem voorzien wij de mountainbikeliefhebber niet alleen in hun behoeften. Maar ook wat betreft de veiligheid maken het voor zowel de mountainbiker als de overige recreant in Zuid-Limburg een stuk veiliger", zegt voorzitter Ger Wagemans.

Mountainbike provincie
Bart Brentjens, olympisch kampioen mountainbiken van 1996 in Atlanta, had de eer om de routekaart in Valkenburg te onthullen. Brentjens is nog steeds actief in de mountainbikewereld en ziet de sport steeds populairder worden in Limburg. "Je ziet de sport elk jaar groeien en dit classificatiesysteem draagt daar natuurlijk enorm aan bij. Maar om nu te zeggen dat Limburg bij uitstek de mountainbike provincie is van Nederland vind ik een beetje overdreven. Er zijn zoveel mooie plekken in Nederland waar je goed kunt mountainbiken. Maar ik ben er wel trots op dat Limburg nu de eerste provincie is van Nederland met dit systeem", zegt de in de Haelen geboren mountainbiker.

Ontwikkeling
Het is niet alleen een positieve ontwikkeling voor de sport, maar zeker ook voor de regio. De regio krijgt de laatste jaren steeds meer te maken met recreanten op de wegen en in het bos. Door het classificatiesysteem wordt het voor wielrenners, wandelaars, paardrijders, mountainbikers en overige recreanten nu duidelijker waar ze zich op dat moment begeven. "Hiermee hopen wat dat de drukte op de wegen, fietspaden en andere routes wat afneemt. We zien de laatste jaren dat het steeds drukker wordt in Zuid-Limburg. Dat is natuurlijk goed voor de economie maar het moet niet ten koste gaan van de veiligheid van de recreanten", zegt de voorzitter van mountainbikestichting.

Via deze link kun je de routekaart bekijken.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen