Overslaan en naar de inhoud gaan

Nu ook zwarte piste in Limburg, maar dan voor mountainbike

Geplaatst opdonderdag 9 juli 2020 - 19:29

Zuid-Limburg is vanaf nu de eerste provincie in Nederland met geclassificeerde mountainbikeroutes. Het routesysteem is afkomstig uit de skiwereld waar verschillende kleuren de mountainbiker informeert over de moeilijkheidsgraad van de route.

Net als in de skiwereld is de zwarte route geschikt voor gevorderde mountainbikers en de groene route voor beginners. In totaal zijn er vier verschillende routes met een bijpassende kleur.

Primeur
Sinds de jaren negentig beschikt het Heuvelland over 21 mountainbikeroutes. Tot voor kort was het voor de mountainbikers onduidelijk welke route nou het beste past bij hun ervaring. Met het classificatiesysteem heeft Stichting Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg een primeur te pakken. "Dit is uniek in Nederland. Middels dit systeem voorzien wij de mountainbikeliefhebber niet alleen in hun behoeften. Maar ook wat betreft de veiligheid maken het voor zowel de mountainbiker als de overige recreant in Zuid-Limburg een stuk veiliger", zegt voorzitter Ger Wagemans.

Mountainbike provincie
Bart Brentjens, olympisch kampioen mountainbiken van 1996 in Atlanta, had de eer om de routekaart in Valkenburg te onthullen. Brentjens is nog steeds actief in de mountainbikewereld en ziet de sport steeds populairder worden in Limburg. "Je ziet de sport elk jaar groeien en dit classificatiesysteem draagt daar natuurlijk enorm aan bij. Maar om nu te zeggen dat Limburg bij uitstek de mountainbike provincie is van Nederland vind ik een beetje overdreven. Er zijn zoveel mooie plekken in Nederland waar je goed kunt mountainbiken. Maar ik ben er wel trots op dat Limburg nu de eerste provincie is van Nederland met dit systeem", zegt de in de Haelen geboren mountainbiker.

Ontwikkeling
Het is niet alleen een positieve ontwikkeling voor de sport, maar zeker ook voor de regio. De regio krijgt de laatste jaren steeds meer te maken met recreanten op de wegen en in het bos. Door het classificatiesysteem wordt het voor wielrenners, wandelaars, paardrijders, mountainbikers en overige recreanten nu duidelijker waar ze zich op dat moment begeven. "Hiermee hopen wat dat de drukte op de wegen, fietspaden en andere routes wat afneemt. We zien de laatste jaren dat het steeds drukker wordt in Zuid-Limburg. Dat is natuurlijk goed voor de economie maar het moet niet ten koste gaan van de veiligheid van de recreanten", zegt de voorzitter van mountainbikestichting.

Via deze link kun je de routekaart bekijken.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen