Overslaan en naar de inhoud gaan

NS staakt strijd tegen publicatie geheim rapport

Geplaatst opmaandag 1 juni 2015 - 21:21

De NS staakt de strijd tegen publicatie van een voor de spoorwegen onwelgevallig rapport van kartelwaakhond ACM. Een rechtszaak die donderdag gepland om het rapport geheim te houden, is door de NS afgeblazen.

Het rapport draait om de vraag in hoeverre er wel sprake is van zuivere marktwerking op het spoor in Limburg. Veolia had hierover de noodklok geluid, wijzend naar de grote machtspositie die de NS van oudsher op het spoor heeft. Daardoor zou Veolia geen enkele kans maken bij de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer 2016-2031, klaagde de vervoerder.

Gedwarsboomd
Het onderzoek dat de Autoriteit Consument en Markt hier sinds vorig najaar naar heeft gedaan, is allang af. In een uitgelekte concept-versie stond te lezen dat de NS Veolia op allerlei manieren heeft gedwarsboomd, en dat de NS op verschillende punten de spoorwegwet overtreedt. Een deel van die concept-versie was overigens gecensureerd, omdat de NS zich tegen de inhoud daarvan fel verzet.

De inhoud van die tot dusver geheime passages zal later deze week bekend worden, nu de NS na maanden voorbereiding de juridische strijd afblaast. Daardoor staat niets meer de ACM in de weg om te publiceren.

'Maximale transparantie'
Een woordvoerder benadrukt dat de NS het nog steeds inhoudelijk oneens is met de ACM, en vindt dat de rechter hierover moet oordelen. De NS laat echter de eis vallen dat het rapport in de tussentijd geheim moet blijven. De spoorwegen kiezen voor “maximale transparantie”, dit “in het licht van de recente ontwikkelingen rondom de aanbesteding in Limburg”.

Bedrijfsspionage
De NS kwam enkele weken geleden in opspraak toen bleek dat dochterbedrijf Abellio zich had bezondigd aan bedrijfsspionage bij concurrent Veolia. Hierdoor gaat alsnog een streep door het Limburgse vervoerscontract voor 2016-2031, dat Abellio/NS bij de aanbesteding in de wacht had gesleept. De provincie besluit dinsdag zo goed als zeker dat de opdracht nu naar Arriva gaat, de nummer twee in de aanbesteding.

Lees hier alles over de langdurige strijd om het openbaar vervoer in Limburg

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Ook NS-top maakte vuile handen in Limburg
NS belooft snelle maatregelen na vernietigend rapport
Openbaar vervoer in Limburg naar Arriva
'Bod Arriva voldoet ruimschoots aan gestelde eisen'
Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen