Overslaan en naar de inhoud gaan

NS staakt strijd tegen publicatie geheim rapport

Geplaatst opmaandag 1 juni 2015 - 21:21

De NS staakt de strijd tegen publicatie van een voor de spoorwegen onwelgevallig rapport van kartelwaakhond ACM. Een rechtszaak die donderdag gepland om het rapport geheim te houden, is door de NS afgeblazen.

Het rapport draait om de vraag in hoeverre er wel sprake is van zuivere marktwerking op het spoor in Limburg. Veolia had hierover de noodklok geluid, wijzend naar de grote machtspositie die de NS van oudsher op het spoor heeft. Daardoor zou Veolia geen enkele kans maken bij de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer 2016-2031, klaagde de vervoerder.

Gedwarsboomd
Het onderzoek dat de Autoriteit Consument en Markt hier sinds vorig najaar naar heeft gedaan, is allang af. In een uitgelekte concept-versie stond te lezen dat de NS Veolia op allerlei manieren heeft gedwarsboomd, en dat de NS op verschillende punten de spoorwegwet overtreedt. Een deel van die concept-versie was overigens gecensureerd, omdat de NS zich tegen de inhoud daarvan fel verzet.

De inhoud van die tot dusver geheime passages zal later deze week bekend worden, nu de NS na maanden voorbereiding de juridische strijd afblaast. Daardoor staat niets meer de ACM in de weg om te publiceren.

'Maximale transparantie'
Een woordvoerder benadrukt dat de NS het nog steeds inhoudelijk oneens is met de ACM, en vindt dat de rechter hierover moet oordelen. De NS laat echter de eis vallen dat het rapport in de tussentijd geheim moet blijven. De spoorwegen kiezen voor “maximale transparantie”, dit “in het licht van de recente ontwikkelingen rondom de aanbesteding in Limburg”.

Bedrijfsspionage
De NS kwam enkele weken geleden in opspraak toen bleek dat dochterbedrijf Abellio zich had bezondigd aan bedrijfsspionage bij concurrent Veolia. Hierdoor gaat alsnog een streep door het Limburgse vervoerscontract voor 2016-2031, dat Abellio/NS bij de aanbesteding in de wacht had gesleept. De provincie besluit dinsdag zo goed als zeker dat de opdracht nu naar Arriva gaat, de nummer twee in de aanbesteding.

Lees hier alles over de langdurige strijd om het openbaar vervoer in Limburg

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Ook NS-top maakte vuile handen in Limburg
NS belooft snelle maatregelen na vernietigend rapport
Openbaar vervoer in Limburg naar Arriva
'Bod Arriva voldoet ruimschoots aan gestelde eisen'
Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen