Overslaan en naar de inhoud gaan

NS staakt strijd tegen publicatie geheim rapport

Geplaatst opmaandag 1 juni 2015 - 21:21

De NS staakt de strijd tegen publicatie van een voor de spoorwegen onwelgevallig rapport van kartelwaakhond ACM. Een rechtszaak die donderdag gepland om het rapport geheim te houden, is door de NS afgeblazen.

Het rapport draait om de vraag in hoeverre er wel sprake is van zuivere marktwerking op het spoor in Limburg. Veolia had hierover de noodklok geluid, wijzend naar de grote machtspositie die de NS van oudsher op het spoor heeft. Daardoor zou Veolia geen enkele kans maken bij de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer 2016-2031, klaagde de vervoerder.

Gedwarsboomd
Het onderzoek dat de Autoriteit Consument en Markt hier sinds vorig najaar naar heeft gedaan, is allang af. In een uitgelekte concept-versie stond te lezen dat de NS Veolia op allerlei manieren heeft gedwarsboomd, en dat de NS op verschillende punten de spoorwegwet overtreedt. Een deel van die concept-versie was overigens gecensureerd, omdat de NS zich tegen de inhoud daarvan fel verzet.

De inhoud van die tot dusver geheime passages zal later deze week bekend worden, nu de NS na maanden voorbereiding de juridische strijd afblaast. Daardoor staat niets meer de ACM in de weg om te publiceren.

'Maximale transparantie'
Een woordvoerder benadrukt dat de NS het nog steeds inhoudelijk oneens is met de ACM, en vindt dat de rechter hierover moet oordelen. De NS laat echter de eis vallen dat het rapport in de tussentijd geheim moet blijven. De spoorwegen kiezen voor “maximale transparantie”, dit “in het licht van de recente ontwikkelingen rondom de aanbesteding in Limburg”.

Bedrijfsspionage
De NS kwam enkele weken geleden in opspraak toen bleek dat dochterbedrijf Abellio zich had bezondigd aan bedrijfsspionage bij concurrent Veolia. Hierdoor gaat alsnog een streep door het Limburgse vervoerscontract voor 2016-2031, dat Abellio/NS bij de aanbesteding in de wacht had gesleept. De provincie besluit dinsdag zo goed als zeker dat de opdracht nu naar Arriva gaat, de nummer twee in de aanbesteding.

Lees hier alles over de langdurige strijd om het openbaar vervoer in Limburg

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Ook NS-top maakte vuile handen in Limburg
NS belooft snelle maatregelen na vernietigend rapport
Openbaar vervoer in Limburg naar Arriva
'Bod Arriva voldoet ruimschoots aan gestelde eisen'
Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen