Overslaan en naar de inhoud gaan

NS overtrad wet bij aanbesteding openbaar vervoer Limburg

Geplaatst opmaandag 9 maart 2015 - 15:50

De Nederlandse Spoorwegen hebben bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg de spoorwegwet overtreden.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft dat maandag bekendgemaakt, na een klacht van concurrent Veolia.

Van invloed
Veolia klaagde dat de NS servicebalies niet wil delen en te hoge prijzen vraagt voor bijvoorbeeld het gebruik van kaartautomaten, chippalen en pauzelokalen. Die feiten zijn volgens Veolia van invloed geweest op de aanbesteding.

NS-dochter Abellio won die aanbesteding en mag vanaf 2016 het openbaar vervoer in Limburg verzorgen.

Niet eens
De NS is het niet eens met de uitleg van de ACM. De genoemde punten zijn volgens het bedrijf niet van invloed geweest op de aanbesteding in Limburg.

"Vervoerders zijn niet in al deze gevallen afhankelijk van de NS. Er zijn op de markt diverse goedkopere alternatieven beschikbaar zoals ruimtes in de buurt van het station of andere aanbieders van chipkaartvoorzieningen."

Machtsmisbruik
De NS meldde maandagochtend dat het bedrijf zich niet schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik en geen boete krijgt. Maar de ACM liet in een reactie daarop weten dat het onderzoek naar machtsmisbruik nog niet is afgerond. En er is nog geen beslissing genomen over het opleggen van een eventuele boete.

De ACM wil het definitieve besluit zo snel mogelijk bekendmaken.

Lees ook: 'Geen machtsmisbruik NS bij aanbesteding Limburgs OV'

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Miljoenenboete voor NS wegens fraude aanbesteding Limburg
NS naar rechter om miljoenenboete ov-aanbesteding
'Geen machtsmisbruik NS bij aanbesteding Limburgs OV'
NS speelde vals bij aanbesteding vervoer Limburg
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen