Overslaan en naar de inhoud gaan

'NS moet gas geven voor realisatie intercity Amsterdam-Aken'

Geplaatst opdinsdag 12 november 2019 - 21:38

Voor CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch uit Panningen is het niet de vraag óf er een intercity-verbinding komt van Amsterdam, via Heerlen naar Aken maar wanneer die zo snel mogelijk kan worden gerealiseerd.

De NS moet gas geven, aldus Amhaouch. Hij was dinsdag één van de parlementariërs die aanwezig was bij de overhandiging van een petitie aan de Tweede Kamer om eindelijk die intercity te realiseren. De petitie werd aangeboden door burgemeester Emile Roemer van Heerlen.

Video: L1

Iedereen wil het
Ook SP-Tweede Kamerlid Cem Lacin vindt dat de NS werk moet maken van de intercity naar Aken. "Er wordt al vijftien jaar over gesproken. Heel Den Haag wil het, de regio wil het. Er is geen enkele belemmering om tot uitvoering over te gaan", zo zegt Lacin. "De NS moet kijken naar de mogelijkheden en niet naar de onmogelijkheden."

Video: L1

Meer mensen in de trein
SP'er Lacin en CDA'er Amhaouch dienden in april samen nog een unaniem aangenomen motie in om serieus te onderzoeken hoe de intercity-verbinding kan worden gerealiseerd. Beiden noemen de petitie een heel belangrijk signaal. Ook zijn ze het er over eens dat de intercity past binnen het beleid om minder vliegen te stimuleren en meer mensen in de trein te krijgen. "Den Haag heeft daar de mond over vol. Nu kan er concreet wat aan worden gedaan", zo stelt Lacin.

Verbinding regio's
CDA-Kamerlid Amhaouch wijst er verder op dat het bij de intercity niet alleen gaat over grensoverschrijdend openbaar vervoer maar ook om het verbinden van belangrijke economische regio’s. "Als Aken twintig kilometer naar links had gelegen, was de intercity-verbinding geen probleem geweest", zo denkt Amhaouch.

Alle problemen al opgelost
Bij de overhandiging van de petitie aan de Tweede Kamer was ook een Duitse delegatie aanwezig. Karl Schultheis uit Aken, lid van het parlement van Noordrijn-Westfalen voor de sociaal-democratische SPD, kent het dossier ook al van het begin af aan. "Maar toen waren er veel meer problemen, met name wat betreft de verschillende spanningen op het net. Dat is opgelost. Nu ontbreekt eigenlijk alleen nog de politieke wil aan Nederlandse kant om het project definitief te gaan realiseren", zo vindt Schultheis. Hij noemt Aken ook de poort naar het Westen en onderstreept eveneens van zijn kant dat treinverbindingen steeds belangrijker worden om de klimaatproblemen te helpen oplossen.

Video: L1

Wachten op Nederland
Andreas Warnecke van de Duitse vervoersautoriteit NVR wijst erop dat de intercity Amsterdam-Heerlen-Aken van essentiële betekenis is voor de verbinding met het Rijnland met steden als Keulen en Bonn. "Aan Duitse zijde zijn alle voorwaarden vervuld. We kunnen zo een overeenkomst sluiten. Het wachten is op onze Nederlandse partner, op een besluit uit Den Haag", aldus Warnecke.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen