Overslaan en naar de inhoud gaan

'NS moet gas geven voor realisatie intercity Amsterdam-Aken'

Geplaatst opdinsdag 12 november 2019 - 21:38

Voor CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch uit Panningen is het niet de vraag óf er een intercity-verbinding komt van Amsterdam, via Heerlen naar Aken maar wanneer die zo snel mogelijk kan worden gerealiseerd.

De NS moet gas geven, aldus Amhaouch. Hij was dinsdag één van de parlementariërs die aanwezig was bij de overhandiging van een petitie aan de Tweede Kamer om eindelijk die intercity te realiseren. De petitie werd aangeboden door burgemeester Emile Roemer van Heerlen.

Video: L1

Iedereen wil het
Ook SP-Tweede Kamerlid Cem Lacin vindt dat de NS werk moet maken van de intercity naar Aken. "Er wordt al vijftien jaar over gesproken. Heel Den Haag wil het, de regio wil het. Er is geen enkele belemmering om tot uitvoering over te gaan", zo zegt Lacin. "De NS moet kijken naar de mogelijkheden en niet naar de onmogelijkheden."

Video: L1

Meer mensen in de trein
SP'er Lacin en CDA'er Amhaouch dienden in april samen nog een unaniem aangenomen motie in om serieus te onderzoeken hoe de intercity-verbinding kan worden gerealiseerd. Beiden noemen de petitie een heel belangrijk signaal. Ook zijn ze het er over eens dat de intercity past binnen het beleid om minder vliegen te stimuleren en meer mensen in de trein te krijgen. "Den Haag heeft daar de mond over vol. Nu kan er concreet wat aan worden gedaan", zo stelt Lacin.

Verbinding regio's
CDA-Kamerlid Amhaouch wijst er verder op dat het bij de intercity niet alleen gaat over grensoverschrijdend openbaar vervoer maar ook om het verbinden van belangrijke economische regio’s. "Als Aken twintig kilometer naar links had gelegen, was de intercity-verbinding geen probleem geweest", zo denkt Amhaouch.

Alle problemen al opgelost
Bij de overhandiging van de petitie aan de Tweede Kamer was ook een Duitse delegatie aanwezig. Karl Schultheis uit Aken, lid van het parlement van Noordrijn-Westfalen voor de sociaal-democratische SPD, kent het dossier ook al van het begin af aan. "Maar toen waren er veel meer problemen, met name wat betreft de verschillende spanningen op het net. Dat is opgelost. Nu ontbreekt eigenlijk alleen nog de politieke wil aan Nederlandse kant om het project definitief te gaan realiseren", zo vindt Schultheis. Hij noemt Aken ook de poort naar het Westen en onderstreept eveneens van zijn kant dat treinverbindingen steeds belangrijker worden om de klimaatproblemen te helpen oplossen.

Video: L1

Wachten op Nederland
Andreas Warnecke van de Duitse vervoersautoriteit NVR wijst erop dat de intercity Amsterdam-Heerlen-Aken van essentiële betekenis is voor de verbinding met het Rijnland met steden als Keulen en Bonn. "Aan Duitse zijde zijn alle voorwaarden vervuld. We kunnen zo een overeenkomst sluiten. Het wachten is op onze Nederlandse partner, op een besluit uit Den Haag", aldus Warnecke.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen