Overslaan en naar de inhoud gaan

NS-debacle: Kamer kritisch op Mansveld en Dijsselbloem

Geplaatst opdinsdag 9 juni 2015 - 18:59

Zowel staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) als haar PvdA-partijgenoot Jeroen Dijsselbloem (Financiën) hadden eerder in kunnen grijpen bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Ook de Raad van Commissarissen van de NS heeft te lang getreuzeld. Die verwijten klinken dinsdagmiddag in de Tweede Kamer tijdens een debat over het debacle rond de Limburgse aanbesteding.

Daar waar coalitiepartijen VVD en PvdA hun pijlen vooral richten op de commissarissen, die toezicht moesten houden op de NS, uit de oppositie kritiek op de twee bewindslieden.

Kritisch rapport
In alle gevallen zijn de verwijten hetzelfde. Er lag begin dit jaar al een kritisch rapport van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) waaruit blijkt dat de NS-directie vertrouwelijke informatie van de concurrent doorspeelde naar dochterbedrijf Abellio. Dat is in strijd met de aanbestedingsregels en de spoorwet.

Het kritische rapport leidde echter niet tot ingrijpen door bewindslieden of commissarissen. Volgens Mansveld kon er niet eerder ingegrepen worden. Het rapport was vertrouwelijk aan haar toegestuurd, dus kon ze verder geen actie ondernemen. Ze mocht naar eigen zeggen zelfs collega Dijsselbloem niet inlichten.

Stations weg bij NS
De VVD pleitte dinsdag voor het afnemen van de verantwoordelijkheid van de stations bij de NS. Die mogelijkheid zou het kabinet op z’n minst moeten onderzoeken, stelt VVD-Kamerlid Betty de Boer. Volgens haar PvdA-collega Duco Hoogland zijn de stations echter ook een belangrijke inkomstenbron voor de NS. Omdat de staat de enige aandeelhouder is, is het behoud van de stations dus ook belangrijk voor de schatkist.

Lees hier alle berichten over het schandaal rond de aanbesteding van het Limburgs openbaar vervoer.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Tweede Kamer praat dinsdag over NS-debacle
OV-schandaal: NS-top op het matje bij Dijsselbloem
Tweede Kamer geschokt door Limburgse aanbestedingssoap
Dijsselbloem geen getuige in fraudeproces Limburgs ov
Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen