Overslaan en naar de inhoud gaan

NS-debacle: Kamer kritisch op Mansveld en Dijsselbloem

Geplaatst opdinsdag 9 juni 2015 - 18:59

Zowel staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) als haar PvdA-partijgenoot Jeroen Dijsselbloem (Financiën) hadden eerder in kunnen grijpen bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Ook de Raad van Commissarissen van de NS heeft te lang getreuzeld. Die verwijten klinken dinsdagmiddag in de Tweede Kamer tijdens een debat over het debacle rond de Limburgse aanbesteding.

Daar waar coalitiepartijen VVD en PvdA hun pijlen vooral richten op de commissarissen, die toezicht moesten houden op de NS, uit de oppositie kritiek op de twee bewindslieden.

Kritisch rapport
In alle gevallen zijn de verwijten hetzelfde. Er lag begin dit jaar al een kritisch rapport van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) waaruit blijkt dat de NS-directie vertrouwelijke informatie van de concurrent doorspeelde naar dochterbedrijf Abellio. Dat is in strijd met de aanbestedingsregels en de spoorwet.

Het kritische rapport leidde echter niet tot ingrijpen door bewindslieden of commissarissen. Volgens Mansveld kon er niet eerder ingegrepen worden. Het rapport was vertrouwelijk aan haar toegestuurd, dus kon ze verder geen actie ondernemen. Ze mocht naar eigen zeggen zelfs collega Dijsselbloem niet inlichten.

Stations weg bij NS
De VVD pleitte dinsdag voor het afnemen van de verantwoordelijkheid van de stations bij de NS. Die mogelijkheid zou het kabinet op z’n minst moeten onderzoeken, stelt VVD-Kamerlid Betty de Boer. Volgens haar PvdA-collega Duco Hoogland zijn de stations echter ook een belangrijke inkomstenbron voor de NS. Omdat de staat de enige aandeelhouder is, is het behoud van de stations dus ook belangrijk voor de schatkist.

Lees hier alle berichten over het schandaal rond de aanbesteding van het Limburgs openbaar vervoer.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Tweede Kamer praat dinsdag over NS-debacle
OV-schandaal: NS-top op het matje bij Dijsselbloem
Tweede Kamer geschokt door Limburgse aanbestedingssoap
Dijsselbloem geen getuige in fraudeproces Limburgs ov
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen