Overslaan en naar de inhoud gaan

NS-debacle: Kamer kritisch op Mansveld en Dijsselbloem

Geplaatst opdinsdag 9 juni 2015 - 18:59

Zowel staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) als haar PvdA-partijgenoot Jeroen Dijsselbloem (Financiën) hadden eerder in kunnen grijpen bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Ook de Raad van Commissarissen van de NS heeft te lang getreuzeld. Die verwijten klinken dinsdagmiddag in de Tweede Kamer tijdens een debat over het debacle rond de Limburgse aanbesteding.

Daar waar coalitiepartijen VVD en PvdA hun pijlen vooral richten op de commissarissen, die toezicht moesten houden op de NS, uit de oppositie kritiek op de twee bewindslieden.

Kritisch rapport
In alle gevallen zijn de verwijten hetzelfde. Er lag begin dit jaar al een kritisch rapport van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) waaruit blijkt dat de NS-directie vertrouwelijke informatie van de concurrent doorspeelde naar dochterbedrijf Abellio. Dat is in strijd met de aanbestedingsregels en de spoorwet.

Het kritische rapport leidde echter niet tot ingrijpen door bewindslieden of commissarissen. Volgens Mansveld kon er niet eerder ingegrepen worden. Het rapport was vertrouwelijk aan haar toegestuurd, dus kon ze verder geen actie ondernemen. Ze mocht naar eigen zeggen zelfs collega Dijsselbloem niet inlichten.

Stations weg bij NS
De VVD pleitte dinsdag voor het afnemen van de verantwoordelijkheid van de stations bij de NS. Die mogelijkheid zou het kabinet op z’n minst moeten onderzoeken, stelt VVD-Kamerlid Betty de Boer. Volgens haar PvdA-collega Duco Hoogland zijn de stations echter ook een belangrijke inkomstenbron voor de NS. Omdat de staat de enige aandeelhouder is, is het behoud van de stations dus ook belangrijk voor de schatkist.

Lees hier alle berichten over het schandaal rond de aanbesteding van het Limburgs openbaar vervoer.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen

Gerelateerde berichten

Tweede Kamer praat dinsdag over NS-debacle
OV-schandaal: NS-top op het matje bij Dijsselbloem
Tweede Kamer geschokt door Limburgse aanbestedingssoap
Dijsselbloem geen getuige in fraudeproces Limburgs ov
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen