Overslaan en naar de inhoud gaan

NRC verwijdert Jahjah-cartoon van Oppenheimer

Geplaatst opmaandag 8 augustus 2016 - 20:30

NRC Handelsblad heeft maandag besloten een opiniestuk van de omstreden Belgisch-Libanese publicist Dyad Abou Jahjah niet te voorzien van een cartoon van Ruben Oppenheimer.

Dat meldt de website ThePostOnline.

Spotprent
Eerder stond die cartoon van de Maastrichtenaar wel op de website van de krant, maar na een "journalistieke discussie'' is besloten de spotprent weg te halen. De tekening komt niet in de papieren krant terug.

Zomergasten
In het opiniestuk bedankt Abou Jahjah Nederland voor de ruimte die hij kreeg in het VPRO-programma Zomergasten. In het artikel spreekt hij over zichzelf als "de grote boze wolf". In eerste instantie plaatste NRC Handelsblad daarbij een cartoon van de grote boze wolf, die het opengesneden lijk van een van de drie biggetjes op zijn rug draagt. In het gezicht van de grote boze wolf is de beeltenis van Abou Jahjah verwerkt.

'Niet opnieuw aanzwengelen'
Adjunct-hoofdredacteur Egbert Kalse laat weten dat die beslissing is genomen om de discussie of Abou Jahjah wel of niet een wolf in schaapskleren is, niet opnieuw aan te zwengelen. "De afweging was: gaan we zijn mening extra nadruk geven met een cartoon van Oppenheimer en de discussie weer overdoen, of onthouden we ons van commentaar en gaan we niet opnieuw het debat aan'', verduidelijkt Kalse. Uiteindelijk is voor het laatste gekozen, mede omdat de uitzending van Zomergasten alweer van een week geleden is. "Het is nu geweest.''

​Oppenheimer laat aan L1 weten dat hij het standpunt van de redactie betreurt, maar legt zich er wel bij neer.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Cartoonist vergelijkt Donald Trump met Jo Palmen
Journalist Joep 'Dolmen' blij met prijs, ondanks foutje
Kamerlid Özturk wil NRC voor de rechter slepen
ANP
Öztürk: 'Journalist Joep Dohmen moet fouten erkennen'
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen