Overslaan en naar de inhoud gaan

NRC: 'Deputé Van der Broeck schond aanbestedingsregels'

Geplaatst opvrijdag 28 mei 2021 - 21:37

Toenmalig CDA-gedeputeerde Patrick van der Broeck heeft in 2014 aanbestedingsregels geschonden en ambtelijke adviezen genegeerd toen hij een niet-bestaand bedrijf van zijn partijgenoot en oud-gedeputeerde Herman Vrehen een opdracht verstrekte.

Dat meldt NRC vrijdag.

Bosonderhoud
Het bedrijf, Boswerkt BV, dat pas na de opdracht werd opgericht, mocht vier jaar lang 250 hectare bos van de provincie onderhouden. Hoeveel houtopbrengst dat opleverde, was niet bekend bij de provincie. Jaarverslagen en evaluaties werden door Boswerkt niet geleverd en het verplicht inzetten van mensen met een arbeidsbeperking werd 'niet gerealiseerd.'

Dit blijkt volgens de krant uit onderzoek van de controller van de provincie naar financiële contacten met organisaties waaraan directeur Vrehen van landschapsstichting IKL was verbonden. De controller concludeert over het contract met Boswerkt dat nooit duidelijk is geworden hoe groot de opbrengst van het gekapte hout is. Daarmee kan achteraf ook niet worden vastgesteld of het project aanbesteed had moeten worden of niet.

Lees ook: Provincie: 'IKL opdrachten rechtmatig verlopen'

Rapport
Boswerkt was een van de 28 aan Vrehen gelieerde bedrijven en instellingen die in het rapport genoemd worden. Ondanks de in NRC aangehaalde constructie waarbij een nog niet bestaand bedrijf een contract kreeg toegewezen, vond de controller van de provincie dat de opdrachten over het algemeen volgens de regels werden toegekend.

Remkes
"Opdrachten en leningen zijn rechtmatig verlopen", legde interimgouverneur Johan Remkes uit bij de presentatie van het rapport. "Er zijn slechts enkele afwijkingen gevonden, zonder materieel effect zoals dat in boekhoudkundige termen heet. Dat wil niet zeggen dat er nooit iets fout is gegaan. Zeker wel, maar het is binnen de tolerantiegrens gebeurd. Ik ben er in ieder geval niet van geschrokken."

Het rapport van de controller van de provincie gaat nog niet over de vraag of er sprake was van politieke beïnvloeding bij het verlenen van de contracten. Dat onderzoek volgt nog.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen