Overslaan en naar de inhoud gaan

NRC: 'Akkermans gaf Herman Vrehen vrij spel'

Geplaatst opzondag 18 april 2021 - 18:43

Burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten lijkt een belangrijke rol te hebben gespeeld in de constructie die het oud-IKL-directeur Herman Vrehen mogelijk maakte tonnen aan subsidiegelden door te sluizen naar eigen werkmaatschappen.

Dat meldt NRC zondag. Via die krant kwam enkele weken geleden ook naar buiten dát oud-gedeputeerde Vrehen jarenlang via IKL subsidie kon doorsluizen naar eigen werkbedrijven. Akkermans zelf was zondag nog niet bereikbaar voor commentaar.

Raad van Toezicht
Akkermans, net als Vrehen eerder van CDA-huize, was voorzitter van de raad van toezicht van de stichting IKL (Instandhouding Kleine Landschapselementen) waar Vrehen door ingehuurd werd als directeur. NRC heeft twee dienstverleningsovereenkomsten ingezien tussen bedrijven van Vrehen en de stichting IKL.

Vrijbrief voor constructie
Volgens de krant laten de overeenkomsten zien dat Akkermans er expliciet mee akkoord ging dat Vrehen zijn eigen werkbedrijven kon inzetten voor opdrachten. In de overeenkomsten uit 2015 en 2017 staat dat het Vrehen vrij stond om via een bv 'voor zichzelf, in eigen naam, voor eigen rekening, op eigen kosten, en onder eigen verantwoordelijkheid' personeel dat voor IKL werkte 'aan te werven en te ontslaan'. De overeenkomsten zijn mede ondertekend door Akkermans.

De gemeenteraad van Eijsden-Margraten vergadert dinsdag over de positie van burgemeester Dieudonné Akkermans.

Lees ook: Affaire-Vrehen: oppositie Eijsden-Margraten wil uitleg

Vrienden en zakenpartners
Uit het onderzoek van NRC is verder gebleken dat Vrehen zelf de raad van toezicht van IKL de afgelopen jaren kon samenstellen. In 2013 werd hij door Akkermans gevraagd directeur te worden bij IKL. Daarna zou hij oud-collega's en zakenpartners hebben gevraagd lid te worden van de raad van toezicht, die naar aanleiding van de affaire heeft aangekondigd op te stappen.

Lees ook: Oud-burgemeester Kaiser gaat CDA Limburg doorlichten

Naar aanleiding van het onderzoek van de krant en de daaruit voortvloeiende affaire Vrehen is inmiddels het voltallige provinciebestuur van Limburg opgestapt. Er lopen diverse onderzoeken naar de gang van zaken bij IKL en subsidieverstrekker provincie Limburg. Johan Remkes moet de komende maanden orde op zaken gaan stellen in het provinciehuis aan de Maas in Maastricht.

Lees ook: Remkes: Niet met de zweep erover, zonodig wel streng

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen