9.113 Limburgse bedrijven kregen in totaal 370,5 miljoen euro van de eerste Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).
Die regeling is voor werkgevers die door de coronacrisis kampen met een substantieel omzetverlies en vergoedt een deel van de personeelskosten van bedrijven.
Verdeling in Limburg
Uit een overzicht van Arbeidsmarktinzicht.nl van onderzoeksbureau Etil blijkt dat het meeste geld naar de gemeente Venlo ging. Bedrijven uit die gemeente kregen ruim 64 miljoen euro. Venlo wordt gevolgd door Sittard-Geleen (50 miljoen euro) en Maastricht (48 miljoen euro). Dat deze gemeenten zoveel geld kregen uit het noodfonds is geen verrassing. In Venlo, Sittard-Geleen en Maastricht zijn veel grote bedrijven met veel werknemers. De kleine gemeenten Bergen (274.000 euro), Simpelveld (656.00 euro) en Mook en Middelaar (830.000 euro) kregen het minste geld uit het noodfonds van de overheid.
VDL-Nedcar
Van de bedrijven ontving VDL Nedcar het meeste geld. De autobouwer kreeg bijna 19 miljoen. Canon in Venlo (15 miljoen euro) en Munckhof Taxi in Venray (4 miljoen euro) kregen ook een forse tegemoetkoming in de personeelskosten.
De top 10 van de Limburgse bedrijven zien als volgt uit:
1. VDL Nedcar 18,9 miljoen
2. Canon 15 miljoen|
3. Munckhof 4,3 miljoen
4. Projectburo Staffable Maastricht 3,3 miljoen
5. Boels Sittard 3,1 miljoen
6. Fair Play Kerkrade 2,7 miljoen
7. Rockwool Roermond 2,6 miljoen
8. MGG Nederland Tegelen 2,6 miljoen
9. Mercedes-Benz Customer Assistence Center Maatricht 2,4 miljoen
10. Mitsubishi Motors Europe Born 2,2 miljoen
NOW-regeling
De NOW-regeling is in het leven geroepen om tijdens de coronacrisis werkgelegenheid te behouden. Bedrijven die een omzetdaling van minimaal 20 procent hebben, komen hiervoor in aanmerking. Ze kunnen tot maximaal 90 procent van het loon van de werknemer vergoed krijgen. Daar staat wel tegenover dat het bedrijf geen mensen op straat mag zetten.
Lees ook: Miljoenensteun voor Limburgse bedrijven tijdens coronacrisis
UWV-lijst
Etil analyseerde een lijst van het UWV van bijna 140.000 bedrijven die van de regeling gebruik hebben gemaakt. Landelijk is er 7,9 miljard euro toegekend. De opvolger van de regeling (NOW 2.0) is tot nu toe minder in trek. Daarvoor hebben zich vooralsnog zo'n 35.000 bedrijven ingeschreven. Bedrijven kunnen zich nog tot 31 augustus melden voor de NOW 2.0 regeling. Deze regeling loopt tot en met september dit jaar. Het kabinet denk nu na over een opvolger van deze regeling.
Meer regelingen
Naast de NOW-regeling heeft de overheid ook andere regelingen in het leven geroepen voor onder anderen zelfstandigen zonder personeel en voor beginnende bedrijven en innovatieve bedrijven.