Overslaan en naar de inhoud gaan

Notaris geschorst na dood dementerende vrouw in Maastricht

Geplaatst opmaandag 15 juni 2020 - 11:54

Een Limburgse notaris is twee weken geschorst door de Kamer voor het Notariaat in Den Bosch, omdat hij onzorgvuldig is geweest bij het opstellen van het testament van een dementerende vrouw.

Het gaat om het testament van de 76-jarige vrouw die in 2016 onder verdachte omstandigheden overleed in het Maastrichtse verzorgingstehuis Martha Flora. Justitie verdenkt haar huisarts en tevens schoonzoon ervan dat hij haar heeft vermoord.

Lees ook: 'Huisarts verdacht van moord op schoonmoeder'

Nog geen zittingsdatum
Het strafrechtelijk onderzoek naar de huisarts is begin 2018 al gestart. Aanvankelijk was het de bedoeling om de rechtszaak in het eerste kwartaal van 2020 te houden, maar vanwege de uitbraak van het coronavirus is de zitting uitgesteld. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie laat weten dat er nog geen nieuwe zittingsdatum bekend is en dat daar op dit moment naar wordt gezocht.

Verwijt
De notaris in deze kwestie krijgt het verwijt dat hij bij het opstellen van het testament nooit onder vier ogen heeft gesproken met de bejaarde vrouw. Deze vrouw had de Franse nationaliteit, sprak vooral Duits en woonde sinds 2015 in Nederland.

Hoger beroep
De zaak is bij de Kamer voor het Notariaat aangespannen door het Bureau Financieel Toezicht (BFT). Tegen de uitspraak is hoger beroep aangetekend door het BFT. "Dat is een principiële kwestie", laat BFT-directeur Marijke Kaptein weten. "We willen weten wat in deze kwestie een passende reactie is." Kaptein wil daarmee aangeven dat zij van de tuchtrechter aan het Amsterdamse gerechtshof wil weten hoe die naar deze zaak kijkt.

Geen verdachte
In het onderzoek naar de verdachte dood van de 76-jarige is de notaris begin 2018 al gehoord. Destijds was wel al duidelijk dat de notaris geen verdachte is in deze zaak.

Lees ook: Notaris verhoord in moordzaak schoonmoeder van huisarts

Zeggenschap
In mei 2016 heeft de dochter van de vrouw de notaris bezocht om het testament van haar moeder op te stellen. De dochter is sinds maart van dat jaar benoemd tot bewindvoerder van haar moeder, waardoor zij de zeggenschap over de erfenis kreeg.

Informatieplicht
Desalniettemin heeft de notaris, zo stelt de Kamer voor het Notariaat, een informatieplicht en moet zélf constateren of hij wel of niet met de moeder de aangelegenheden rond erfenis kan bespreken. Die plicht heeft notaris, zo stelt de Kamer, onder meer om financiële uitbuiting van ouderen te voorkomen.

Financieel belang
De Kamer wijst er ook nog op dat bij het overlijden van de vrouw “de huisarts/schoonzoon een financieel belang verkrijgt”. In dit kader is de notaris onvoldoende alert geweest op de mogelijke beïnvloeding van de moeder door de dochter en haar schoonzoon.

De Kamer is van oordeel dat de notaris onvoldoende alert is geweest op de mogelijkheid van beïnvloeding van moeder door de dochter en/of de huisarts.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen