Een Limburgse notaris is twee weken geschorst door de Kamer voor het Notariaat in Den Bosch, omdat hij onzorgvuldig is geweest bij het opstellen van het testament van een dementerende vrouw.
Het gaat om het testament van de 76-jarige vrouw die in 2016 onder verdachte omstandigheden overleed in het Maastrichtse verzorgingstehuis Martha Flora. Justitie verdenkt haar huisarts en tevens schoonzoon ervan dat hij haar heeft vermoord.
Nog geen zittingsdatum
Het strafrechtelijk onderzoek naar de huisarts is begin 2018 al gestart. Aanvankelijk was het de bedoeling om de rechtszaak in het eerste kwartaal van 2020 te houden, maar vanwege de uitbraak van het coronavirus is de zitting uitgesteld. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie laat weten dat er nog geen nieuwe zittingsdatum bekend is en dat daar op dit moment naar wordt gezocht.
Verwijt
De notaris in deze kwestie krijgt het verwijt dat hij bij het opstellen van het testament nooit onder vier ogen heeft gesproken met de bejaarde vrouw. Deze vrouw had de Franse nationaliteit, sprak vooral Duits en woonde sinds 2015 in Nederland.
Hoger beroep
De zaak is bij de Kamer voor het Notariaat aangespannen door het Bureau Financieel Toezicht (BFT). Tegen de uitspraak is hoger beroep aangetekend door het BFT. "Dat is een principiële kwestie", laat BFT-directeur Marijke Kaptein weten. "We willen weten wat in deze kwestie een passende reactie is." Kaptein wil daarmee aangeven dat zij van de tuchtrechter aan het Amsterdamse gerechtshof wil weten hoe die naar deze zaak kijkt.
Geen verdachte
In het onderzoek naar de verdachte dood van de 76-jarige is de notaris begin 2018 al gehoord. Destijds was wel al duidelijk dat de notaris geen verdachte is in deze zaak.
Lees ook: Notaris verhoord in moordzaak schoonmoeder van huisarts
Zeggenschap
In mei 2016 heeft de dochter van de vrouw de notaris bezocht om het testament van haar moeder op te stellen. De dochter is sinds maart van dat jaar benoemd tot bewindvoerder van haar moeder, waardoor zij de zeggenschap over de erfenis kreeg.
Informatieplicht
Desalniettemin heeft de notaris, zo stelt de Kamer voor het Notariaat, een informatieplicht en moet zélf constateren of hij wel of niet met de moeder de aangelegenheden rond erfenis kan bespreken. Die plicht heeft notaris, zo stelt de Kamer, onder meer om financiële uitbuiting van ouderen te voorkomen.
Financieel belang
De Kamer wijst er ook nog op dat bij het overlijden van de vrouw “de huisarts/schoonzoon een financieel belang verkrijgt”. In dit kader is de notaris onvoldoende alert geweest op de mogelijke beïnvloeding van de moeder door de dochter en haar schoonzoon.
De Kamer is van oordeel dat de notaris onvoldoende alert is geweest op de mogelijkheid van beïnvloeding van moeder door de dochter en/of de huisarts.