Overslaan en naar de inhoud gaan

Noord- en Midden Limburg zet in op energiebesparing

Geplaatst opwoensdag 3 juni 2020 - 22:02

Noord- en Midden-Limburg wil met energiebesparingen de duurzaamheidsdoelstelling van het Rijk halen. Daarvoor moeten 230.000 huizen geïsoleerd worden. Maar ook zonne- en windmolenparken zijn nodig om die doelen te halen. Dat staat in het concept van de Regionale Energie Strategie (RES).

De 30 RES-regio’s in Nederland hebben in het Klimaatakkoord de opdracht gekregen om in 2030 samen 35 terawatt-uur duurzame elektriciteit op te wekken. Noord- en Midden Limburg wil 1,2 TWh voor haar rekening nemen. 11% daarvan wordt nu al opgewekt. Daarnaast zijn er verschillende plannen voor zonnepanelen op grote daken van bedrijven. Ook moet het 400 hectare grote Energielandgoed Wells Meer in de gemeente Bergen veel duurzame energie opleveren. Die plannen zijn samen goed voor nog eens 65 procent van de doelstelling.

Lees ook: Bergen wil miljoen zonnepanelen en vier windmolens

Het dak op
Om de honderd procent te halen, wil de regio nog meer zonne-energie opwekken op grote daken. Daarnaast wordt gekeken naar zonne- en windenergieparken. Waar die parken moeten komen, is nog niet bekend. De bewoners moeten volgens de regio hierbij een grote rol spelen. Bij minstens de helft van de grootschalige energieprojecten moeten bewoners mede-eigenaar zijn. Hierdoor komen de opbrengsten van de energieprojecten terecht bij de inwoners. Een van de voorbeelden is energiecorporatie Zuiderwind in Neer.

Lees ook: Pleit voor windmolens: 'Meer betrokkenheid omwonenden'

Elektrische auto's
In de plannen is ook rekening gehouden met de toename van stroomverbruik in de toekomst. Door de opkomst van elektrische auto’s en het gebruik van warmtepompen als alternatief voor gas, zal de vraag toenemen. Daarom wil de regio ook investeren in de ontwikkeling van waterstof en de opslag van elektrische batterijen.

230.000 huizen isoleren
Noord- en Midden Limburg wil in 2030 ook 25% minder CO2 uitstoten dan in 2015. Dat wil de regio mede doen door energie te besparen. Daarom moeten ruim 230.000 huizen geïsoleerd worden. “Het isoleren van de gebouwen in onze regio is misschien wel de grootste opgave die we hebben”, licht Thijs Kuipers, voorzitter van de stuurgroep RES Noord- en Midden Limburg toe. Er wordt nu gekeken welke maatregelen nodig zijn om inwoners, bedrijven, organisaties en instellingen te ondersteunen.

Duurzaam verwarmen
Ook moeten de gemeenten volgend jaar een Transitievisie Warmte afleveren. Hierin moeten ze aangeven op welke manier ze het gasgebruik gaan terugdringen. Dit moeten ze op wijkniveau laten zien. Dit is nodig om alle huizen in 2050 van het gas te krijgen.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen