Overslaan en naar de inhoud gaan

Noord- en Midden-Limburg grootste energieopwekkers

Geplaatst opvrijdag 19 juni 2020 - 7:17

Vooral in Noord- en Midden-Limburg kon het afgelopen jaar veel energie opgewekt worden met de zonnepanelen die daar bij bedrijven en op daken van huizen liggen. Venlo loopt op dat gebied voorop.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS die LocalFocus heeft geduid.

Vermogen
Het vermogen van zonnepanelen die in Venlo liggen was in 2019 53,2 megawatt. Dat is 14,4 megawatt meer dan het jaar daarvoor. Ter illustratie: één megawatt vermogen kan volgens energiebedrijf Essent ongeveer duizend huishoudens tegelijkertijd van elektriciteit voorzien. De cijfers drukken de hoeveelheid energie die onder optimale omstandigheden opgewekt kunnen worden. Het gaat dus niet om hoeveel energie er daadwerkelijk is opgewekt.

Bekijk hier hoeveel zonnepanelen in jouw gemeente leveren.

Grootste energiepark
Zuid-Limburg blijft ten opzichte van de rest van de provincie wat achter met de energieopwekkers. Alleen Sittard-Geleen, Maastricht en Heerlen steken er iets bovenuit in die regio. Inwoners van Sittard-Geleen hebben zelf veel zonnepanelen op hun daken liggen. Bedrijven in die gemeente blijven juist ver achter, terwijl het grootste zonnepark van Limburg sinds vorig jaar bij industriepark Chemelot in Geleen ligt.

Lees ook: Zonnepark Chemelot eerste stap naar groen industriepark

Plannen
In Limburg zijn er nog plannen om zonneparken aan te leggen, zoals in de gemeente Bergen. Het is de bedoeling dat op energielandgoed Wells een miljoen zonnepanelen en vier windmolens komen. Energielandgoed Wells Meer is in totaal 444 hectare groot en moet daarmee het grootste energiepark van Nederland worden.

Lees ook: Bergen wil miljoen zonnepanelen en vier windmolens

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen