Overslaan en naar de inhoud gaan

Noodweer zorgt in korte tijd voor wateroverlast en schade

Geplaatst opdinsdag 29 juni 2021 - 22:56

Hevig noodweer zorgde dinsdagavond in korte tijd voor veel wateroverlast en schade in de provincie. Een overzicht.

De combinatie van windstilte en onweersbuien bleek te zorgen voor hevige wolkbreuken die nauwelijks overtrokken. Op sommige weerlocaties werd tot 100 mm neerslag gemeten. Riolen raakten hierdoor overbelast, straten veranderden in snel stromende beken. Het verkeer kon amper vooruit omdat straatstenen en putdeksels omhoog kwamen.

Eygelshoven
De eerste meldingen van straten die blank stonden en kelders vol water, kwamen uit het centrum van Eygelshoven. Daar openden de hemelsluizen zich rond 19:00 uur. Drie kwartier later was de wolkbreuk voorbij maar begon de ellende pas echt voor de bewoners aan de Markt en omliggende straten zoals de Veldhofstraat.

Lees ook: Noodweer treft Eygelshoven: straten blank, veel waterschade

Gaslek
Door de hevige wateroverlast ontstond in de Veldhofstraat een gaslekkage. Twee winkels en een aantal appartementen werden ontruimd. Bewoners van een zorgcentrum werden binnen het gebouw zelf uit voorzorg verplaatst.

Lees ook: Ravage na regenval: winkels en appartementen ontruimd

Vanuit Meerssen meldde een bewoner dat 'ondanks een bezoek van een minister, tonnen aan subsidie en veel werk bij het waterschap ten spijt, de nieuwe waterbuffers in Meerssen de regenbui van dinsdagavond helaas niet aankonden'. Het zorgde voor bizarre taferelen waarbij straten veranderden in bruine modderige riviertjes.

Meerssen noodweer
Foto: Track'88

Geen treinen
Door de hevige regenval heeft de infrastructuur in Zuid-Limburg schade opgelopen, zegt spoorwegbeheerder ProRail. Daarom rijden er tot woensdagochtend geen treinen tussen Heerlen en Herzogenrath en tussen Maastricht en Sittard. Ter hoogte van Eygelshoven is over een lengte van vijftien meter de ballast, de stenen onder dwarsliggers en spoorstaven, weggespoeld. Ook het station van Bunde staat onder water.

Lees ook: Geen treinverkeer door onweer en hevige regenval

Geen oefenduel
Het oefenduel tussen Roda JC en LHC werd in verband met de hevige regenval en onweersbuien in Kerkrade afgelast. De wedstijd wordt donderdag om 19:30 uur ingehaald, laat Roda JC weten.

Putdeksels
Het verkeer in Susteren moest goed opletten. Door de hevige regenbuien kwamen enkele putdeksels op de Oude Rijksweg Noord en de Oude Rijksweg Zuid omhoog. Wijkagenten moesten in actie komen, maar al vrij snel was de situatie weer veilig.

Code Oranje
Het KNMI had aan het einde van de middag code geel afgegeven en stelde dat rond 20:00 uur bij naar code oranje. Sommige wolkbreuken leverden lokaal meer dan 100 mm regen op. De brandweer had in vier kazernes in Zuid-Limburg tijdelijk alarmcentrales ingericht. Het ging om locaties in Maastricht, Gulpen, Heerlen en Sittard. Pas laat op dinsdagavond was het noodweer voorbij en kon de schade opgemaakt worden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen