Overslaan en naar de inhoud gaan

Noodweer treft Eygelshoven: straten blank, veel waterschade

Geplaatst opdinsdag 29 juni 2021 - 19:30

Eygelshoven is dinsdagavond rond 19:00 uur getroffen door noodweer.

Een enorme hoosbui zette de Markt en straten daar omheen blank. Het snel stromende water sleurde straatmeubilair en wegafzettingen mee. De waterschade leek behoorlijk.

Samenwerking
De hulpdiensten hebben opgeschaald naar Grip 1 om gecoördineerde samenwerking mogelijk te maken. De brandweer heeft in Zuid-Limburg vier kazernes als alarmcentrales ingericht. Het gaat om de kazernes in Maastricht, Gulpen, Heerlen en Sittard. Van daaruit worden de acties tegen de wateroverlast gecoördineerd. Er wordt rekening gehouden met meer meldingen omdat het noodweer nog niet aan Limburg voorbij is getrokken.

Kelders blank
In Eygelshoven was na drie kwartier de zondvloed zo'n beetje voorbij. Maar voor de bewoners en winkeleigenaren begon toen pas de echte ellende. "We zijn met zijn drieën nog aan het hozen om het water uit de kelder te krijgen", zegt Sandra van chocolaterie Bruns. De winkel aan de Veldhofstraat is niet getroffen, maar het regenwater heeft zich opgehoopt in de kelder.

Video: L1

Meer panden hadden waterschade. Eigenaren hiervan werden bij het leegpompen geholpen door de brandweer.

Ontruiming
Middenin de hoosbui was een gaslekkage ontstaan in de Veldhofstraat. Uit voorzorg heeft de brandweer een supermarkt en een zorgcentrum ontruimd. Hoeveel mensen er geëvacueerd zijn, is niet bekend. De brandweer laat weten dat de bewoners van het zorgcentrum intern zijn verplaatst. De gaslekkage is ontstaan door wateroverlast. Het stromende water heeft namelijk een deel van de stoep weggespoeld en een gasleiding geraakt. Monteurs van Enexis zijn aanwezig om het gat te dichten.

Onnodig 112 bellen
Ook Landgraaf en Kerkrade zijn getroffen door een hoosbui. De hulpdiensten ontvangen veel telefoontjes over de wateroverlast. "Hiervoor wordt onnodig naar 112 gebeld, waardoor het alarmnummer onbereikbaar kan raken voor noodsituaties. Bel alleen naar 112 als er acuut gevaar dreigt!", waarschuwt Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Geen treinen
Er rijden momenteel geen treinen tussen Heerlen en Herzogenrath en tussen Maastricht en Sittard, meldt ProRail. Vervoerders zetten bussen in.

Code oranje
Het KNMI gaf aan het einde van dinsdagmiddag al code geel af vanwege verwachte onweersbuien. Rond 20:00 uur werd code oranje afgekondigd.

Lees ook: Dinsdagavond stevig onweer op komst: KNMI geeft code geel af

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen