Overslaan en naar de inhoud gaan

Noodweer ligt op de loer: 'Zandzakken liggen klaar'

Geplaatst opdinsdag 13 juli 2021 - 6:00

Diverse Limburgse gemeenten zijn voorbereid op de plensbuien, die vanaf dinsdag worden voorspeld. De draaiboeken liggen al op tafel.

Gemeenten zoals Meerssen, Beek, Beekdaelen, Eijsden-Margraten, Echt-Susteren, Gulpen-Wittem, Heerlen, Valkenburg aan de Geul, Venray en Weert hebben hun inwoners via social media gewaarschuwd voor de verwachte neerslag. "Houd het weer goed in de gaten en tref eventuele voorzorgsmaatregelen", laat een woordvoerster van de gemeente Meerssen weten.

Lees ook: Zeer veel regen verwacht in Zuid-Limburg

Hekken, zandzakken en achterwacht
Meerssen heeft al een aanhangwagen met hekken klaarstaan om wegen af te zetten. Ook zijn de aannemers geïnformeerd dat ze gereed moeten staan voor mogelijke inzet als het tekeergaat. "De zandzakken liggen klaar. Bewoners kunnen die komen halen en vullen met zand", zegt de woordvoerster.

Daarnaast zijn er maatregelen getroffen ten aanzien van de buffer aan de Visweg. Via de schuiven wordt extra water doorgelaten en is er een extra noodbuffer aangelegd. Er staan mensen paraat - mocht dat nodig zijn - om actie te ondernemen, stelt de gemeente. "Op de kwetsbare plekken is extra geschouwd. Overdag staan ambtenaren klaar en 's avonds en in de nacht is de achterwacht bereikbaar", aldus de gemeentewoordvoerster.

'De eerste locaties zijn aangepakt'
Ook de gemeente Kerkrade zegt dat er vooraf maatregelen zijn genomen. En dat is nodig aangezien Eygelshoven zo'n twee weken geleden zwaar getroffen werd door een hoosbui. De straten van het dorp veranderden in kolkende rivieren en het water stroomde de kelders in. Het noodweer zorgde in korte tijd voor veel wateroverlast en schade. "De gemeente controleert de kritieke punten en zorgt dat waterinloopvoorzieningen schoon zijn", vertelt een woordvoerder van de gemeente.

Kerkrade heeft een stresstestkaart waarop de gevolgen staan bij een bui van 60 millimeter neerslag binnen één uur. "De eerste locaties zijn al aangepakt." Verder laat de gemeente weten dat er 24/7 een calamiteitenteam gereedstaat. "Afhankelijk van de omstandigheden kan dit worden opgeschaald", legt de gemeentewoordvoerder uit.

Bekijk hier hoe Eygelshoven kampte met de wateroverlast:

Video: L1

Ruim 100 millimeter neerslag
De weergoden in Limburg zijn ons niet altijd even goed gezind. Het zal de komende dagen flink tekeergaan volgens Meteo Limburg. In het zuiden kan van dinsdag tot en met donderdag ruim 100 millimeter regen vallen. Midden-Limburg moet rekening houden met 60 tot 80 milliliter neerslag en voor het noordelijke deel van Noord-Limburg kunnen inwoners tellen op 30 tot 50 milliliter regen.

Lees ook: Dag na noodweer: 'Zitten huilen in stoel'

Maaien en controles
Waterschap Limburg gaat dinsdag op diverse plekken binnen de provincies aanvullende maaiwerkzaamheden en controles uitvoeren. Denk hierbij aan de vermindering van de waterinlaat bij de Peelkanalen. "Zodat ook daar grotere hoeveelheden water verwerkt kunnen worden. Daarnaast zet het waterschap stuwen in een lagere stand", laat het waterschap weten. Maar daar blijft het niet bij. Inmiddels heeft het noodweer van zo'n twee weken ervoor gezorgd dat het waterschap zijn buffers heeft gecheckt en het weggestroomd materiaal is inmiddels verwijderd.

'Meer gespreid'
De mogelijke neerslag zal ervoor zorgen dat de afvoeren van beken, zijrivieren en de Maas de komende week gaan stijgen. Iets wat volgens het waterschap in juli niet vaak voorkomt. "De voorspelde neerslag valt meer gespreid dan de neerslag die begin juli viel, maar zowel de hoeveelheden als het totale neerslaggebied zoals in de voorspellingen weergegeven zijn fors en kunnen lokaal voor wateroverlast zorgen. We houden ons watersysteem de komende dagen dan ook nauwlettend in de gaten en ondernemen ook nu al acties waar nodig", vertelt bestuurder Har Frenken van Waterschap Limburg.

Lees ook: Noodweer zorgt in korte tijd voor wateroverlast en schade

Niet onnodig 112 bellen
Het waterschap en de veiligheidsregio's hebben een campagne opgezet zodat Limburgers zich kunnen voorbereiden op de regenbuien. Via deze site wordt uitgelegd wat men kan doen om wateroverlast te voorkomen en hoe te handelen tijdens wateroverlast. En bij de laatste situatie haakt de brandweer op in. Gedurende de regenval krijgt de meldkamer namelijk veel telefoontjes van Limburgers die overlast en schade hebben. Ook tijdens de vorige wolkenbreuk werd onnodig naar 112 gebeld waardoor het alarmnummer onbereikbaar kan raken voor noodsituaties. Dat willen de hulpdiensten ditmaal voorkomen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen