Overslaan en naar de inhoud gaan

Noodverordeningen Veiligheidsregio Limburg-Noord opgeheven

Geplaatst opdinsdag 20 juli 2021 - 18:56

De noodsituatie in de Veiligheidsregio Limburg-Noord is voorbij. Dat heeft Antoin Scholten, voorzitter van de Veiligheidsregio, dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Alle noodverordeningen zijn ingetrokken.

Wel zijn er zeven plekken in het noorden van de provincie waar het nog verboden is om de dijken te betreden.

Flink gedaald
Volgens Scholten is het waterpeil van de Maas in Noord- en Midden-Limburg flink gedaald. "De noodsituatie is voorbij. We hebben afgeschaald van GRIP 4 naar GRIP 2." Dat betekent dat niet langer de voorzitter van de veiligheidsregio de leiding heeft, maar de hoogste baas van de brandweer of de politie. "De nazorgfase start nu", zei Scholten.

Noodverordening
Naast het afschalen van GRIP 4 naar GRIP 2 is er ook geen enkele noodverordening meer van kracht. "Ook toeristen zijn welkom", benadrukte Scholten. "Die nodig ik uit, want u zult er over een tijdje weinig meer van merken." Scholten bedankte alle hulpdiensten en meldde verder dat er een onafhankelijke, externe evaluatie komt.

Waterschap
Ook Waterschap Limburg heeft afgeschaald, naar de consolidatiefase. "Dat betekent dat we nog niet klaar zijn." Volgens het waterschap gaat het de goede kant op met het water in de Maas. "Bij Sint Pieter stroomt er 650 kuub per seconde. Dat was 3300 kuub per seconde op het hoogtepunt. Ook in de Roer stroomt het water met nagenoeg normale proporties." In het noorden van Limburg zijn positieve standen zichtbaar. "In Mook daalt het water met één meter per dag."

"We zijn door het oog van de naald gekropen", benadrukte het waterschap. "Net name de snelheid van de golf was ongelofelijk. We hebben in 50 uur alle keringen kunnen opzetten, wat normaal vier dagen kost." Het waterschap houdt zeven plekken in het noorden van de provincie nog wel gesloten, omdat die dijk nog verstevigd of gecontroleerd moeten worden.

Rijkswaterstaat
Diana Beuting van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland zei dat alles nu in het werk wordt gesteld om de Maas zo snel mogelijk weer vrij te krijgen voor het beroepsvervoer. "Op de Maas wordt nu geïnspecteerd of alles veilig is. Als dat zo is mogen de beroepsschippers eerst. Zij kunnen nu al van de Belgisch grens tot aan Linne. We hopen ze dat ook snel door kunnen varen tot Roermond."

Recreatie
Als de Maas wordt opengesteld, zal dat niet zijn voor recreatievervoer. "Dat is nog niet toegestaan. Die boten zijn lichter, drijven makkelijker op het water en zij kunnen makkelijker tegen drijfhout varen waardoor er ongelukken kunnen gebeuren. Het verzoek is om niet te gaan varen op de vaarwegen en zeker niet de Maas. Dat geldt ook voor de kajakvaart op de Grensmaas." Rijkswaterstaat raadde al af om te zwemmen in de rivieren, maar benadrukt dat nogmaals. Daarnaast doet Rijkswaterstaat een oproep om de uiterwaarden niet te gaan opruimen. "Het is te gevaarlijk. Er kan sprake zijn van drijfzand of chemicaliën. Wacht tot u een oproep krijgt."

Hoogwaterseizoen
Rijkswaterstaat wil de komende weken en maanden gaan werken aan het herstel van de schade rondom het water. "Het gaat om schade aan borden, markeringen, bruggen, sluizen en stuwen. Rijkswaterstaat zet samen met het Waterschap alles op alles om alle schade voor de start van het hoogwaterseizoen eind oktober te hebben hersteld.

Schade
Scholten wil de komende maanden gaan kijken met de provincie en de Vereniging van Limburgse Gemeenten of mensen die problemen hebben met de verzekeringen of de herstelwerkzaamheden te helpen. Wij kunnnen niet beloven dat in 100 procent van de gevallen de schade wordt vergoed, maar wij doen ons best en staan ook nauw in contact met de verschillende ministeries in Den Haag."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen