Overslaan en naar de inhoud gaan

Noodverordeningen mogelijk tijdens te drukke vastelaovend

Geplaatst opdonderdag 8 oktober 2020 - 18:21

Burgemeesters kunnen tijdens Carnaval noodverordeningen instellen als mensen toch massaal feest gaan vieren. Dat zegt Annemarie Penn, voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Ook het afsluiten van gebieden en sluiten van cafés behoort tot de mogelijkheden.

Volgens Penn is dat het uiterste middel. "Het is natuurlijk afhankelijk van de coronamaatregelen die dan gelden, maar als op dat moment weinig mag en mensen toch eropuit trekken, dan kunnen burgemeesters ervoor zorgen dat drukke plekken afgesloten worden."

Video: L1

Verbod
De beide Limburgse veiligheidsregio's besloten woensdag dat komend seizoen een streep gaat door carnaval. Vergunningen voor optochten, feesten en bijeenkomsten worden niet verleend. Daarmee willen de burgemeesters voorkomen dat grote groepen mensen samenkomen. Toch betekent dat verbod volgens Penn niet dat niks mogelijk is. "Je kunt denken aan carnaval in de wijken en dus niet dat mensen massaal de binnenstad intrekken. Met een barretje en wat dansen kan dat ook gezellig zijn, al zullen de meeste carnavalisten daar anders over denken", zegt Penn.

Lees ook: Geen capaciteit om op illegale carnavalsfeesten te handhaven

Handhaven
Penn zegt verder dat het massaal handhaven eigenlijk geen optie is vanwege gebrek aan capaciteit. "Mensen moet ook voor zichzelf een afweging maken of ze met hun pakje aan een pilsje gaan drinken. Voorkomen kunnen we dat niet."

Intiem
De overkoepelende Limburgse carnavalsverenigingen sluiten zich aan bij het besluit van de veiligheidsregio's. "Carnaval zal doorgaan, maar dan als een klein, intiem en spontaan gebeuren, waar we nog lang aan terug zullen denken", zo staat in een brief die door beide carnavalsbonden is ondertekend.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen