Overslaan en naar de inhoud gaan

Noodverordening in Sittard-Geleen, Stein en Beek

Geplaatst opvrijdag 26 november 2021 - 9:19

In de gemeenten Sittard-Geleen, Stein en Beek geldt vrijdag vanaf het middaguur tot maandag 8:00 uur een noodverordening.

Dat hebben de burgemeesters van de drie gemeenten besloten naar aanleiding van berichten op social media en de rellen in Stein van afgelopen weekend.

Lees ook: Politie controleert in Limburg na rellen: vijf arrestaties

Fouilleren
Vanwege de noodverordening mag niemand in deze gemeenten zijn of haar gezicht volledig bedekken en geldt er een samenscholingsverbod. Bovendien zijn vuurwerk en objecten die als wapen gebruikt kunnen worden, verboden. De politie mag preventief fouilleren.

"Er staan forse straffen op het overtreden van de noodverordening", zegt burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen op L1 radio. "Het gaat om boetes die op kunnen lopen tot 4350 euro en een gevangenisstraf van maximaal drie maanden."

Social media
Aanleiding voor de forse maatregel zijn berichten op social media. "We kregen de voorbijgaande week concrete aanwijzingen binnen dat we vrijdag, zaterdag en zondag te maken kunnen krijgen met dezelfde situatie als vorige week", stelt Verheijen. "Op basis van die informatie hebben we dit besluit genomen."

Direct ingrijpen
De burgemeesters kunnen dankzij de noodverordening bij onrust direct optreden. "Wij staan geweld - in het bijzonder tegen onze hulpverleners - en vernielingen aan het bezit van ondernemers en inwoners niet toe. We nemen daarom voorzorgsmaatregelen om bij eventuele onrust relschoppers te beperken in hun bewegingsvrijheid en ze te kunnen aanpakken", aldus de burgemeesters.

Lees ook: Waarom waren er juist in Stein rellen?

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen