Overslaan en naar de inhoud gaan

Noodverordening in Maastricht na signalen over rellen

Geplaatst opvrijdag 26 november 2021 - 16:45

In navolging van de gemeenten in de Westelijke Mijnstreek heeft ook Maastricht een noodverordening afgekondigd. De noodverordening is sinds vrijdagavond 18:00 uur van kracht.

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake heeft dit besluit na overleg met de politie genomen.

Politie in de stad
In het centrum van Maastricht is vrijdagavond opvallend veel politie aanwezig. Volgens Penn waren er signalen over mogelijke ongeregeldheden. "We willen er alles aan doen om onze stad en inwoners zo goed mogelijk te beschermen tegen mogelijke rellen", zegt ze tegen L1. "Laten we hopen dat iedereen zijn verstand gebruikt en de rust bewaart want geweld is echt nooit een oplossing." Mocht het toch tot ongeregeldheden komen, dan is Maastricht er klaar voor, aldus de burgemeester. "We wachten rustig af wat er gaat gebeuren. We hebben signalen ontvangen dat er onlusten kunnen gebeuren", zegt Penn. "Dat is helaas aan de orde van de dag, niet alleen in Maastricht maar ook in andere steden. We zitten in een crisis, mensen zijn onzeker en er zijn tegenstellingen. Dan krijg je dit."

Fouilleren
Vanwege de noodverordening mag niemand in deze gemeenten zijn of haar gezicht volledig bedekken en geldt er een samenscholingsverbod. Verder zijn vuurwerk en objecten die als wapen gebruikt kunnen worden, verboden. De politie mag preventief fouilleren.

noodverordening Maastricht (26 nov 2021)
Foto: Orange Media

Lees ook: Noodverordening in Sittard-Geleen, Stein en Beek

Naast de noodverordening is de gemeente ook aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Beide maatregelen gelden tot dinsdag 6:00 uur.

Westelijke Mijnstreek
In de gemeenten Sittard-Geleen, Stein en Beek geldt vrijdag vanaf het middaguur tot maandag 8:00 uur een noodverordening.

Nationale politie
De Nationale Politie houdt rekening met onaangekondigde demonstraties, ongeregeldheden en mogelijk rellen na de persconferentie van vrijdagavond over een aanscherping van de coronamaatregelen. Een woordvoerder van de korpsleiding zegt dat de politie voorbereid is "op al dan niet aangekondigde demonstraties".

Roermond en Stein
Vorig weekend liep het in Stein en Roermond uit de hand. Relschoppers gingen de straat op en gooiden met vuurwerk naar agenten. In Roermond moest de Mobiele Eenheid (ME) eraan te pas komen. In totaal zijn 21 raddraaiers opgepakt. De meeste waren minderjarig.

Lees ook: Man (22) opgepakt voor oproep tot rellen in Roermond

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen