Overslaan en naar de inhoud gaan

Noodmaatregelen om rust terug te laten keren in Hoensbroek

Geplaatst opdonderdag 30 september 2021 - 18:01

De gemeente Heerlen neemt maatregelen om de veiligheid en rust terug te laten keren in de Hommerterweg in Hoensbroek nadat er woensdagnacht een aanslag op een woning plaatsvond.

Volgens burgemeester Roel Wever is een zware vuurwerkbom, een Cobra, bij het pand ontploft. Ook zijn 'enkele schoten' afgevuurd op het pand. Op 5 september was de woning al eens het doelwit. Toen zijn 15 woningen ontruimd na de vondst van explosieven.

Video L1

Lees ook: Woningen Hoensbroek ontruimd vanwege mogelijk explosief

Of er sprake is van een bendeoorlog, kan Wever niet beantwoorden omdat politie en justitie dat momenteel nog onderzoeken. "Er wordt veel gespeculeerd en allerlei verbanden gelegd met andere zaken. Voor mij is van belang dat de veiligheid en de rust snel terugkeren in het gebied."

Risicogebied
In overleg met de gemeente Brunssum is daarom de omgeving rondom het pand vanaf 18:00 uur uitgeroepen tot risicogebied. Dat geeft de mogelijkheid om mensen preventief te fouilleren in het gebied. Politie en handhaving gaan verscherpt toezicht houden en vrijdag worden beveiligingscamera's geïnstalleerd in de buurt.

Noodbevel
Wever heeft een noodbevel afgekondigd om het pand te sluiten. De burgemeester is donderdagmiddag zelf de wijk ingegaan en heeft de bewoners op de hoogte gesteld dat ze voor 18:00 uur uit hun woning moeten vertrekken. De gemeente brengt ze elders onder voor hun eigen veiligheid. De bewoners waren 'geschokt, onthutst, stil, lijkwit en hadden niet meer geslapen', zo omschrijft de burgemeester dat gesprek.

Lees ook: Burgemeester: 'Explosie veroorzaakt veel onrust'

Wever: "Dit zijn echt heel stevige maatregelen. Als dit een tweede keer nu gebeurt, kun je er niet op gokken dat een derde incident uit zal blijven. Dan moet je in het belang van de inwoners ingrijpen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen