Overslaan en naar de inhoud gaan

Noodmaatregelen om rust terug te laten keren in Hoensbroek

Geplaatst opdonderdag 30 september 2021 - 18:01

De gemeente Heerlen neemt maatregelen om de veiligheid en rust terug te laten keren in de Hommerterweg in Hoensbroek nadat er woensdagnacht een aanslag op een woning plaatsvond.

Volgens burgemeester Roel Wever is een zware vuurwerkbom, een Cobra, bij het pand ontploft. Ook zijn 'enkele schoten' afgevuurd op het pand. Op 5 september was de woning al eens het doelwit. Toen zijn 15 woningen ontruimd na de vondst van explosieven.

Video L1

Lees ook: Woningen Hoensbroek ontruimd vanwege mogelijk explosief

Of er sprake is van een bendeoorlog, kan Wever niet beantwoorden omdat politie en justitie dat momenteel nog onderzoeken. "Er wordt veel gespeculeerd en allerlei verbanden gelegd met andere zaken. Voor mij is van belang dat de veiligheid en de rust snel terugkeren in het gebied."

Risicogebied
In overleg met de gemeente Brunssum is daarom de omgeving rondom het pand vanaf 18:00 uur uitgeroepen tot risicogebied. Dat geeft de mogelijkheid om mensen preventief te fouilleren in het gebied. Politie en handhaving gaan verscherpt toezicht houden en vrijdag worden beveiligingscamera's geïnstalleerd in de buurt.

Noodbevel
Wever heeft een noodbevel afgekondigd om het pand te sluiten. De burgemeester is donderdagmiddag zelf de wijk ingegaan en heeft de bewoners op de hoogte gesteld dat ze voor 18:00 uur uit hun woning moeten vertrekken. De gemeente brengt ze elders onder voor hun eigen veiligheid. De bewoners waren 'geschokt, onthutst, stil, lijkwit en hadden niet meer geslapen', zo omschrijft de burgemeester dat gesprek.

Lees ook: Burgemeester: 'Explosie veroorzaakt veel onrust'

Wever: "Dit zijn echt heel stevige maatregelen. Als dit een tweede keer nu gebeurt, kun je er niet op gokken dat een derde incident uit zal blijven. Dan moet je in het belang van de inwoners ingrijpen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen