Overslaan en naar de inhoud gaan

Noodmaatregel: boeren vallen buiten de boot

Geplaatst opdinsdag 7 april 2020 - 21:07

Veel boeren en tuinders in Limburg maken zich zorgen, omdat zij niet in aanmerking komen voor de regeling van de overheid die maandag werd opengesteld.

De noodmaatregel is bedoeld om bedrijven met omzetverlies als gevolg van de coronacrisis tijdelijk tegemoet te komen in de loonkosten.

Steun
Om financiële steun te krijgen moet een ondernemer kunnen aantonen dat er dit kwartaal 20 procent minder binnenkomt dan het gemiddelde van de omzet van heel 2019. Veel boeren en tuinders vallen buiten de boot, omdat de inkomsten per kwartaal niet constant zijn.

Bekijk hier hoe dat werkt.

Video: L1

Ramp
Léon Faassen, voorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), vindt het moeilijk te zeggen hoeveel bedrijven het zwaar hebben. "We staan aan het begin van de ramp. Het is duidelijk dat het er veel zijn, maar we moeten nog inventariseren. Het is sectorbreed, zoals bollentelers, sierteeltbedrijven en de aardappelkwekers."

Oplossing
Een oplossing zou volgens Faassen liggen in het maken van een vergelijking met dezelfde periode in 2019. "Dan heb je een idee van de de omzet in dezelfde periode. Daar streven we naar." De LLTB draagt dit ook aan bij de regering samen met lokale partners de Limburgse Werkgeversvereniging en het MKB. "Landelijk zijn die georganiseerd in werkgeversorganisatie VNO-NCW, MKB-Nederland en Land- en Tuinbouworganisatie Nederland. Die drie organisaties pakken dat dan op en gaan daarmee naar de betreffende bewindslieden om zo ons punt te maken en om een oplossing te vinden."

De kop kosten
Faassen spreek ook lof uit voor de overheid. "Ze willen ons helpen, maar dat moet wel gepaste hulp zijn. In de haast hebben ze een generieke regel opgesteld. Dat gaat niet werken." Volgens hem is een krachtig signaal aan de overheid is gegeven dat er actie ondernomen moet worden. "Anders gaat het bedrijven de kop kosten en dat kan niet de bedoeling zijn."

Doel
"Het doel van de regeling is dat je het personeel kunt behouden", licht Faassen toe. "Als je producten niet kan verkopen, moet je het opruimen. Daar heb je de werknemers hard voor nodig en ook voor nieuwe productie voor volgend jaar."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen