Overslaan en naar de inhoud gaan

Noodkreet Zuyderland: 'Vaccinatie-zwabberbeleid eist tol'

Geplaatst opvrijdag 16 april 2021 - 13:33

Het Zuyderland ziekenhuis, met vestigingen in Sittard-Geleen en Heerlen, roept het kabinet, de Gezondheidsraad en het RIVM op om vaart te maken met het vaccinatieprogramma: "Beste minister, wij kunnen niet langer wachten. Geen dag langer. Onze ic's liggen vol met dertigers, veertigers en vijftigers."

De noodkreet van Zuyderland komt na de opname van een patiënt die besmet is met het coronavirus. Hij zou het vaccin van AstraZeneca hebben geweigerd na alle commotie in de pers over de prik, zo staat in de brief namens alle medisch specialisten en de Raad van Bestuur van Zuyderland.

Prikken in plaats van debatteren
Zuyderland pleit nu dan ook voor prikken in plaats van debatteren. Ook roept het op tot een vrijwillige vaccinatie. Op basis daarvan overweegt het ziekenhuis haar medewerkers de AstraZeneca-vaccins aan te bieden die nog in de koeling liggen.

Onrust zaaien
Het ziekenhuis richt zich in de brief verder tot demissionair minister Hugo de Jonge: "Wilt u alstublieft stoppen met dralen en onrust zaaien, met insinueren dat u veiligheid biedt door alles eerst goed uit te laten zoeken? De cijfers die de voordelen van massavaccinatie aantonen zijn overweldigend. Ze liegen echt niet."

Bijwerkingen vaccins
Het kabinet besloot mensen jonger dan 60 jaar niet meer te vaccineren met AstraZeneca en de levering van het Janssen-vaccin is uitgesteld. Mogelijk is er een link tussen de vaccins, trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes.

Verbijstering
De medewerkers van het ziekenhuis schrijven met verbijstering kennis te hebben genomen van de politieke besluiten over de vaccins van AstraZeneca en Janssen: "Door ziekteverzuim en uitputting krijgen we de planning niet meer rond. Medewerkers stellen de terechte vraag waarom zij zorg moeten blijven leveren zonder adequate bescherming, en dat terwijl de vaccins liggen te wachten in de koelkast." Het wachten met vaccineren leidt volgens het ziekenhuis dan ook niet tot minder, maar meer schade.

Lees ook: Zuyderland sluit operatiekamers: 'Het geeft veel onrust'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen