Overslaan en naar de inhoud gaan

Noodkreet Zuyderland: 'Er zijn te veel ongevaccineerden'

Geplaatst opdinsdag 7 september 2021 - 12:00

Bestuursvoorzitter David Jongen van Zuyderland ziekenhuis maakt zich grote zorgen over de komende tijd. "We stevenen af op een giftige mix van gebeurtenissen die de ziekenhuiszorg in Nederland deels plat gaat leggen."

Jongen uit zijn zorgen in een open brief aan de demissionaire regering. De problemen worden volgens Jongen veroorzaakt door een aantal verschillende zaken die samen voor die 'giftige mix' zullen zorgen.

Opleving COVID-patiënten
Zo verwacht hij een stevige opleving van het aantal COVID-patiënten in de ziekenhuizen. "Er zijn gewoon te veel ongevaccineerden", stelt hij in de brief. Volgens hem is 90 procent van de opgenomen coronapatiënten niet of niet volledig gevaccineerd. "Op dit moment is het voor veel ziekenhuizen al pompen of verzuipen om zowel de gewone ziekenhuiszorg te leveren als de stevige aantallen COVID-patiënten te verzorgen."

Jongen vindt dat de regering steviger moet aandringen op vaccineren. "Het laten betalen voor testen is daarbij een goede stap", stelt hij. Bijvoorbeeld door een geldige QR-code verplicht te stellen voor restaurant- of terrasbezoek stimuleer je mensen om toch de prikken te halen.

Inhalen zorgachterstand
Ook het inhalen van de zorgachterstand die door de coronapandemie is ontstaan, baart hem zorgen. "De druk is enorm. We voelen ons zeer verantwoordelijk om zorgachterstanden in te halen, maar het is op dit moment uiterst ingewikkeld. We hebben eenvoudigweg te weinig beschikbaar personeel", stelt hij.

De medewerkers en artsen zijn bovendien "emotioneel en fysiek moe en leeg van de afgelopen anderhalf jaar waarin ze volle bak en onder hoge druk met zwaar zieke patiënten hebben gewerkt".

CAO-onderhandelingen
Met de vakbonden zijn de ziekenhuizen bovendien verwikkeld in fikse onderhandelingen over de cao. De vakbonden eisen een forse salarisverhoging en verbetering van de arbeidsomstandigheden. Hoewel Jongen vindt dat het personeel die waardering verdiend, brengt het de ziekenhuizen financieel in een lastig pakket.

Er moet daarom meer geld naar de zorg, stelt Jongen. "We hebben wat extra nodig om ons personeel te laten zien dat de extra zware én blijvende belasting door de COVID-pandemie door de samenleving wordt gezien en gewaardeerd."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen