Overslaan en naar de inhoud gaan

Noodkreet Limburger in Sri Lanka: 'Het is een en al armoede'

Geplaatst opzaterdag 14 november 2020 - 7:30

Jan Kerkhofs uit Helden, die al jaren in Sri Lanka woont, ziet met lede ogen aan hoe de inwoners van het land lijden tijdens de coronacrisis. "Als ik om me heen kijk, is het een en al armoede."

Dat vertelt de 72-jarige Kerkhofs, die in de stad Negombo woont, in gesprek met L1. "Er zijn mensen die zich van het leven beroven, omdat ze het niet meer aankunnen."

Niet bevoorraad
De situatie in het land is schrijnend nu de regering vanwege de coronacrisis het land plat heeft gelegd. Kerkhofs, die getrouwd is met een Sri Lankaanse, schetst de situatie: "We mogen nergens naartoe, niet eens naar buiten. Er is een dag geweest dat we inkopen konden doen, maar de winkels zijn half leeg, want ze zijn niet bevoorraad. Er komt niets meer Sri Lanka binnen. Het ligt allemaal op z'n gat." Zelfs pinnen is niet mogelijk. "Als mijn contant geld op is, kan ik niks meer." Mochten de inwoners zich buiten toch verplaatsen, dan kan volgens Kerkhofs hun fiets of auto in beslag worden genomen.

Toerisme
De wereldwijde coronacrisis raakt het Zuid-Aziatische land extra hard, omdat het toerisme al bijna 1,5 jaar platligt. Eerst door zelfmoordaanslagen in het land in 2019 en nu door de lockdown. Volgens de zeventiger is bijna de helft van de inwoners van Negombo afhankelijk van toerisme. Zelf organiseert hij rondreizen door Sri Lanka. Met de opbrengst steunt hij armen. "Ik bouwde wc's en renoveerde daarvan scholen. Met dat geld kon ik veel mensen helpen." Maar die inkomsten zijn nu ook weggevallen.

Video: L1

Crowdfundingsactie
Toch zit hij niet bij de pakken neer en is de Heldenaar een crowdfundingsactie begonnen. "Maar dat zet nog weinig zoden aan de dijk. Ik heb nu 350 roepies (munteenheid in Sri Lanka, red.) binnengehaald, maar daar red ik het niet mee." Hij heeft voor zijn definitieve vertrek naar Sri Lanka 17 jaar gewerkt als beheerder in de sporthallen in Panningen. Bij woonzorgcentrum Piushof hield hij negen jaar op rij een boekenmarkt waarvan de opbrengst naar Sri Lanka ging.

Bedelen
Zelf leeft hij nu van een AOW-uitkering. "Ik kan wel iets geven, maar niet veel. Ik heb niets nodig, alleen eten. Ik hoef niet te sparen." Buurtbewoners staan vaker aan de poort te bedelen. Onlangs nog een meisje dat een briefje bij zich had van de pastoor. "Ze weten dat ze iets krijgen van me. Een beetje kun je helpen, maar dat is niet voldoende. Dan geef je 1000 roepies, dat is omgerekend 5 euro. Daar kunnen ze 10 kilo rijst van kopen, niet van de beste kwaliteit. Een gezin kan daar een week van eten."

Droevig
Kerkhofs volgt het Nederlandse en Limburgse nieuws dagelijks. "Ik weet dat ze het in Nederland ook moeilijk hebben, maar het is nog niet zo zoals hier." Volgens hem maken veel Sri Lankanen een einde aan hun leven door de situatie. "Ik ben een beetje droevig als ik hoor dat 200 meter hiervandaan een man van 28 jaar zich van het leven heeft beroofd en een vrouw met twee jonge kindjes achterblijft."

Verwend
"In Nederland zeggen ze 'we mogen dit en dat niet meer'. Ze zijn eigenlijk verwend, want in Nederland is het heel gewoon om naar een café of restaurant te gaan. In Sri Lanka was dat al minimaal. Die dat wel deed, kon het betalen." Zo vertelt de Limburger het verhaal dat hij een keer met de buren naar een restaurant ging. "Ze waren eerder nooit ergens geweest."

Gevangenis
Daarom probeert hij de situatie in perspectief te zetten. "Nu zitten Nederlanders thuis gekluisterd en weten ze hoe erg het kan zijn. Hier is overdag geen stroom meer. Dat flikken ze ook nog. Dan kan ik zelfs geen radio en computer aanzetten. Zit ik in de stoel maar wat te lummelen. We zitten hier allemaal in een gevangenis."

Desondanks probeert Kerkhofs de armste bewoners te helpen door eten te geven of geld om eten te kopen. "Op dit moment gaat het gewoon niet verder."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen