Overslaan en naar de inhoud gaan

Noodkreet Limburger in Sri Lanka: 'Het is een en al armoede'

Geplaatst opzaterdag 14 november 2020 - 7:30

Jan Kerkhofs uit Helden, die al jaren in Sri Lanka woont, ziet met lede ogen aan hoe de inwoners van het land lijden tijdens de coronacrisis. "Als ik om me heen kijk, is het een en al armoede."

Dat vertelt de 72-jarige Kerkhofs, die in de stad Negombo woont, in gesprek met L1. "Er zijn mensen die zich van het leven beroven, omdat ze het niet meer aankunnen."

Niet bevoorraad
De situatie in het land is schrijnend nu de regering vanwege de coronacrisis het land plat heeft gelegd. Kerkhofs, die getrouwd is met een Sri Lankaanse, schetst de situatie: "We mogen nergens naartoe, niet eens naar buiten. Er is een dag geweest dat we inkopen konden doen, maar de winkels zijn half leeg, want ze zijn niet bevoorraad. Er komt niets meer Sri Lanka binnen. Het ligt allemaal op z'n gat." Zelfs pinnen is niet mogelijk. "Als mijn contant geld op is, kan ik niks meer." Mochten de inwoners zich buiten toch verplaatsen, dan kan volgens Kerkhofs hun fiets of auto in beslag worden genomen.

Toerisme
De wereldwijde coronacrisis raakt het Zuid-Aziatische land extra hard, omdat het toerisme al bijna 1,5 jaar platligt. Eerst door zelfmoordaanslagen in het land in 2019 en nu door de lockdown. Volgens de zeventiger is bijna de helft van de inwoners van Negombo afhankelijk van toerisme. Zelf organiseert hij rondreizen door Sri Lanka. Met de opbrengst steunt hij armen. "Ik bouwde wc's en renoveerde daarvan scholen. Met dat geld kon ik veel mensen helpen." Maar die inkomsten zijn nu ook weggevallen.

Video: L1

Crowdfundingsactie
Toch zit hij niet bij de pakken neer en is de Heldenaar een crowdfundingsactie begonnen. "Maar dat zet nog weinig zoden aan de dijk. Ik heb nu 350 roepies (munteenheid in Sri Lanka, red.) binnengehaald, maar daar red ik het niet mee." Hij heeft voor zijn definitieve vertrek naar Sri Lanka 17 jaar gewerkt als beheerder in de sporthallen in Panningen. Bij woonzorgcentrum Piushof hield hij negen jaar op rij een boekenmarkt waarvan de opbrengst naar Sri Lanka ging.

Bedelen
Zelf leeft hij nu van een AOW-uitkering. "Ik kan wel iets geven, maar niet veel. Ik heb niets nodig, alleen eten. Ik hoef niet te sparen." Buurtbewoners staan vaker aan de poort te bedelen. Onlangs nog een meisje dat een briefje bij zich had van de pastoor. "Ze weten dat ze iets krijgen van me. Een beetje kun je helpen, maar dat is niet voldoende. Dan geef je 1000 roepies, dat is omgerekend 5 euro. Daar kunnen ze 10 kilo rijst van kopen, niet van de beste kwaliteit. Een gezin kan daar een week van eten."

Droevig
Kerkhofs volgt het Nederlandse en Limburgse nieuws dagelijks. "Ik weet dat ze het in Nederland ook moeilijk hebben, maar het is nog niet zo zoals hier." Volgens hem maken veel Sri Lankanen een einde aan hun leven door de situatie. "Ik ben een beetje droevig als ik hoor dat 200 meter hiervandaan een man van 28 jaar zich van het leven heeft beroofd en een vrouw met twee jonge kindjes achterblijft."

Verwend
"In Nederland zeggen ze 'we mogen dit en dat niet meer'. Ze zijn eigenlijk verwend, want in Nederland is het heel gewoon om naar een café of restaurant te gaan. In Sri Lanka was dat al minimaal. Die dat wel deed, kon het betalen." Zo vertelt de Limburger het verhaal dat hij een keer met de buren naar een restaurant ging. "Ze waren eerder nooit ergens geweest."

Gevangenis
Daarom probeert hij de situatie in perspectief te zetten. "Nu zitten Nederlanders thuis gekluisterd en weten ze hoe erg het kan zijn. Hier is overdag geen stroom meer. Dat flikken ze ook nog. Dan kan ik zelfs geen radio en computer aanzetten. Zit ik in de stoel maar wat te lummelen. We zitten hier allemaal in een gevangenis."

Desondanks probeert Kerkhofs de armste bewoners te helpen door eten te geven of geld om eten te kopen. "Op dit moment gaat het gewoon niet verder."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen