Overslaan en naar de inhoud gaan

Noodfonds UM keert tienduizenden euro's uit aan studenten

Geplaatst opdonderdag 30 april 2020 - 6:00

Het noodfonds van de Universiteit Maastricht (UM) heeft tot dusver een kleine 35.000 euro uitgekeerd aan studenten die door de coronacrisis in financiële problemen zijn gekomen.

In totaal zijn 80 aanvragen binnengekomen sinds het fonds begin april in het leven is geroepen. 55 van die aanvragen zijn gehonoreerd. Goed dus voor een kleine 35.000 euro.

Studenten getroffen
Door de coronacrisis hebben veel studenten geen bijbaan en dus geen inkomsten. Volgens Martin Paul, voorzitter van het college van bestuur van de UM, gaat het om schrijnende gevallen. " Het gaat om studenten met acute geldnood," vertelt Martin Paul. "Ze hebben bijvoorbeeld geen geld meer om boodschappen te doen of hun kamer te betalen." Om hen te helpen, heeft de universiteit het noodfonds in het leven geroepen, mogelijk gemaakt door crowdfunding. Als een aanvraag door het Studenten Service Centrum én een speciale adviescommissie wordt goedgekeurd, krijgt een student een renteloze lening van maximaal 1.500 euro.

Wanneer iemand zich opnieuw inschrijft bij de UM óf een diploma haalt op de Maastrichtse universiteit, wordt de lening omgezet in een gift.

Buitenlandse studenten
Van alle aanvragen bij het noodfonds komt het merendeel van buitenlandse studenten. "Ongeveer 90 procent komt van internationale studenten, zo'n 10 procent van Nederlandse studenten die acute problemen hebben. Wij wilden geen langdradig, bureaucratisch proces, maar direct helpen. Want het gaat om studenten die geen andere mogelijkheden hebben om geld te krijgen," aldus Martin Paul.

Het fonds steunt daarmee studenten die tussen wal en schip raken bij alle regelingen. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om via DUO extra geld te lenen. Het noodfonds is een initiatief van Universiteitsfonds Limburg en Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Limburg . Via de crowdfundingsactie is inmiddels ongeveer 38.000 euro opgehaald.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen